Amnesty ziet repressie Moskou richting kritische Russische kinderen en gezinnen toenemen

De repressie vanuit Moskou naar gezinnen toe die zich verzetten tegen de Russische oorlogspolitiek in Oekraïne neemt toe. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie beschrijft daarin hoe Russische autoriteiten minderjarigen gebruikt om druk uit te oefenen op hun families, door gezinnen te scheiden, te dreigen de ouderlijke rechten in te trekken en zelfs kinderen in instellingen te plaatsen.

Voor minderjarige Russen die het oneens zijn met het Russische oorlogsbeleid vormen de politie, de rechtbanken en scholen „een onmiddellijke bedreiging”, aldus Amnesty. Niet alleen zou Rusland steeds hardere maatregelen nemen tegen kritische kinderen en gezinnen, de onderzoekers spreken ook van „indoctrinatie” van kinderen op school. Rusland zou het onderwijssysteem en haar leraren inzetten als instrumenten van „vervolging en indoctrinatie” met kinderen en hun ouders als uiteindelijk doelwit. Amnesty omschrijft dit Russische beleid als een „kruistocht tegen afwijkende meningen over de oorlog”.


Lees ook
‘Om de oorlog vol te houden moet Poetin afwijkende meningen uitroeien’

‘Om de oorlog  vol te houden moet  Poetin afwijkende meningen  uitroeien’

Amnesty illustreert deze claims in het rapport met specifieke voorbeelden. Zo werd een Russisch gezin onderworpen aan intimidatie nadat de Moskouse politie een Whatsapp-profielfoto van een tienjarig meisje — waarop een Oekraïens vlaggetje werd afgebeeld — had ontdekt. Na een huiszoeking werd haar moeder bedreigd en gedwongen deel te nemen aan een ‘preventieprogramma’ voor ouders die „hun plichten niet naar behoren vervulden”. Het gezin — een alleenstaande moeder met twee dochters — vluchtte uiteindelijk het land uit.

Een ander twaalfjarig meisje werd afgelopen jaar bij haar vader weggehaald voor het maken van een tekening die kritische elementen op de Russische invasie bevatte. De school maakte daar melding van waarna ze tijdelijk in een weeshuis werd geplaatst en uiteindelijk bij andere leden van haar familie belandde.

Al snel na de inval in Oekraïne in februari 2022 voerden Russische autoriteiten „patriottische lessen” in op scholen, ook voor kinderen van 6 en 7 jaar. Amnesty-onderzoeker Oleg Kozlovsky ziet in deze ontwikkelingen een grote tegenstrijdigheid met de Russische retoriek rond gezinswaarden. „Ondanks al het gepraat in het Kremlin over de waarde van het gezin, wordt juist de band tussen kinderen en ouders schaamteloos uitgebuit om afwijkende meningen de kop in te drukken”.


Lees ook
Russische luchtmacht lanceert nieuwe aanvallen op Charkiv, zeker 3 doden en 23 gewonden

Amnesty ziet repressie Moskou richting kritische Russische kinderen en gezinnen toenemen