Dreigend bankroet voor gehele huisartsenketen Co-Med

Na het recente faillissement van het callcenter van huisartsenketen Co-Med dreigt nu een debacle voor het hele bedrijf. Komende dinsdag buigt de rechter in Maastricht zich over het verzoek van diverse schuldeisers om de organisatie failliet te verklaren waarin de huisartsenzorg voor 50.000 patiënten is ondergebracht.

De situatie dwingt verzekeraars tot de hoogste staat van paraatheid. Zij hebben de wettelijke plicht goede toegankelijke zorg voor hun verzekerden te garanderen die daarvoor maandelijks verplicht premie betalen.

Zorgverzekeraars moeten er rekening mee houden komende dinsdag per direct de huisartsenzorg van dertien huisartsenpraktijken veilig te stellen. Onder regie van CZ werken de verzekeraars al langere tijd aan een draaiboek voor het geval de keten Co-Med omvalt. Volgens een woordvoerder van CZ neemt de zorgverzekeraar de leiding, omdat de meeste patiënten hun polis bij deze maatschappij hebben lopen. De regie wordt niet gevoerd door toezichthouders of door de landelijke club van zorgverzekeraars.

Co-Med meent dat de schuldeisers ten onrechte geld vragen aan het zorgbedrijf. Eerder meldde een woordvoerder dat ze bij het verkeerde loket zijn en het failliete callcenter moeten aanspreken. De schuldeisers, onder wie ingehuurde doktersassistenten, zeggen dat zij diensten leverden aan de huisartsenpraktijken en niet aan het callcenter.

Co-Med benadrukt steeds dat de zorgtak gezond is, onlangs zou er een kapitaalinjectie zijn geweest van nieuwe investeerders.


Lees ook
Meer conflicten met schuldeisers bij commerciële huisartsenketen Co-Med

Co-Med koopt sinds 2020 huisartsenpraktijken op van dokters die met pensioen gaan, of om andere redenen stoppen.

Jaarrekeningen

Co-Med koopt sinds 2020 in rap tempo huisartsenpraktijken op, vaak van dokters die met pensioen gaan. Omdat vaste krachten moeilijk te vinden zijn, huurt Co-Med zzp’ers in om de praktijken draaiende te houden: huisartsen én doktersassistenten.

Maar lang niet al hun facturen zijn betaald. Verschillende schuldeisers, die gezamenlijk zeker een ton aan inkomsten zouden zijn misgelopen, stapten in april naar de rechter. Dat leidde tot het faillissement van één bedrijfsonderdeel van de keten: PCC Tele-Services.

Doordat Co-Med te laat zijn jaarstukken heeft gedeponeerd, spreekt de curator van „een onweerlegbaar vermoeden van kennelijk onbehoorlijk bestuur”. Het failliete dochterbedrijf heeft nog nooit een jaarrekening gepubliceerd. De laatst gepubliceerde cijfers van moederbedrijf Co-Med Holding dateren van 2021.

Uit het eerste faillissementsverslag blijkt dat het callcenter niet alleen telefoontjes van de eigen praktijken moest opvangen. Co-Med wilde het telefoonverkeer voor veel meer huisartsenpraktijken in Nederland regelen, maar slaagde daar niet in. Bovendien, zo stelt de bedrijfsleiding, werd ervan uitgegaan dat haar diensten niet btw-plichtig waren terwijl de fiscus van mening bleek dat er 21 procent over haar diensten moest worden afgedragen. Daardoor ontstond een financieel gat, zo luidt de verklaring van het management aan de curator.

Huisartsenketen Co-Med is de afgelopen maanden vrijwel voortdurend in opspraak. Behalve de financiële problemen zijn er ook zorgen over de veiligheid van patiënten van Co-Med. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) legde de keten een strafmaatregel op, Co-Med moet een half jaar lang rapporteren over de bereikbaarheid en personeelsbezetting van de praktijken.