Rechter heeft meer tijd nodig in zaak tegen zeven pro-Palestinabetogers, voorlopig één veroordeling

„Als ik jullie op straat tegenkom vermoord ik jullie, ik snijd jullie keel door.” Dat riep de 24-jarige Samuel M. in het Engels tegen twee agenten tijdens een van de demonstraties op de Universiteit van Amsterdam, die op ongeregeldheden uitliepen. Deze donderdag voegt hij daar tijdens zijn rechtszitting „sorry” aan toe. Zijn pols was omgebogen, is zijn uitleg. En hij had, zo zegt hij, een tik in zijn gezicht gekregen. Er knapte iets.

De zitting van de Spanjaard is deze middag onderdeel van een geplande serie ‘snelrechtszaken’ die donderdag gehouden wordt in de Rechtbank Amsterdam. Het gaat om zeven deelnemers aan de bezetting van het Binnengasthuisterrein op 8 mei. Ze worden er allen van verdacht geweld te hebben gepleegd tegen de politie.

Snelrecht blijkt toch niet snel genoeg. De zaken zijn, zoals de rechter zegt „toch te complex” om in de voorgeschreven vijfentwintig minuten te behandelen. Daarom komen slechts drie van de zeven geplande zaken inhoudelijk aan bod. Dat duurt ruim zes uur. Het OM laat weten bij dit soort zaken voortaan meer tijd in te plannen.

Eén maand cel, schadevergoeding

Uiteindelijk kwam het alleen bij Samuel M. tot een veroordeling. De rechter achtte het bewezen dat hij behalve de bedreiging ook een ME’er drie keer tegen zijn arm heeft geschopt. Die was aanwezig om toe te lichten waarom hij een schadevergoeding wil voor de pijn in zijn arm: na de protesten kon hij zijn dochter niet meer optillen.

Naast de schadevergoeding legt de rechter de Spanjaard één maand celstraf op. Het feit dat Samuel M. in een kraakpand in Amsterdam woont en pas een aantal maanden in Nederland verblijft verhoogt volgens de rechter het „vluchtrisico” waarmee een taakstraf gepaard zou gaan.

Glimlachend en onder luid gejoel vanaf de publieke tribune wordt Samuel M. meegenomen door de parketpolitie. Er zijn tientallen sympathisanten van de verdachten aanwezig: op sommige momenten is de tribune te klein en moeten ze wachten voor de deur.

Eén keer vrijspraak

De twee andere behandelde zaken leiden tot respectievelijk vrijspraak en uitstel. Een 25-jarige Nieuw-Zeelander zou met stenen richting de ME gegooid hebben. Dit is volgens de student Mediastudies aan de UvA „categorisch onjuist” . En ook de rechter twijfelt aan de beschuldiging want het door de politie opgegeven signalement is „wel erg generiek”. Na twee weken in voorarrest mag de student nu naar huis.

Hoe anders is dat bij verdachte nummer ‘12257708’, die er ook van verdacht wordt stenen gegooid te hebben naar de ME. Het is een Engels sprekende twintiger in een bruin pak met schoudervullingen die verder weinig over zichzelf bekend wil maken. Hij studeert, vertelt hij. Na enige twijfel wil hij ook niet vertellen welke studie dat is.

Een ding is volgens hem zeker. „Stenen gooien? Nee edelachtbare.” De verdachte verklaart wel met een brandblusser en een met rode vloeistof gevuld waterpistool op ME’ers en de ter ontruiming opgeroepen politieshovel gemikt te hebben.

Zijn rechtervoet was in de barricade gezakt, zegt hij. Klem tussen „stenen en meubilair” kwam hij niet los. Toen kwam de ME met een shovel, en kreeg hij een brandblusser in zijn hand gedrukt. Hij spoot omdat hij zich onveilig voelde, zegt hij.

Ook bij deze rechtszaak komt het donderdag niet tot een vonnis. Krit Zeegers, de advocaat van de anonieme verdachte vraagt de rechtbank om meer tijd voor onderzoek. Onder meer omdat kort voor de snelrechtzitting er nieuwe videobeelden aan het dossier zijn toegevoegd.

De rechter gaat daar licht zuchtend in mee. „Zo is nou eenmaal de wet.” Vervolgens wordt de verdachte wel voor een dilemma gesteld. Als hij zich ook nu niet identificeert, moet hij vanuit de rechtszaal direct door naar de cel in afwachting van de behandeling van zijn rechtszaak. Door zijn anonimiteit is ook hij vluchtgevaarlijk, redeneerde de rechter.

Na kort beraad met zijn advocaat verkiest de verdachte de cel boven het opgeven van zijn anonimiteit. Hij zit vast tot zijn zitting op woensdag 29 mei, als ook drie andere nog niet berechte demonstranten voor de rechtbank komen. Terwijl hij wordt afgevoerd steekt hij even een gebalde vuist op naar het publieksvak.