Leidse kweekvleesproducent Meatable krijgt Amerikaanse topman met veel ervaring

De Leidse kweekvleesproducent Meatable krijgt een Amerikaanse topman. Eind juni legt de huidige topman en tevens mede-oprichter Krijn de Nood zijn werk neer. De Amerikaan Jeff Tripician neemt zijn functie over. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

De benoeming van Tripician ligt in lijn met de ambitie van Meatable om uit te breiden naar de Verenigde Staten. Het Leidse bedrijf ontwikkelde een productiemethode om met dierlijke cellen vlees te laten groeien in een laboratorium. Dit jaar nog, vóór de uitbreiding naar de VS, is het bedrijf van plan om zijn product te lanceren in Singapore. In beide landen is laboratoriumvlees al in de supermarkt te koop. Meatable zal wel gevestigd blijven in Leiden.

„In de fase waarin Meatable zich nu bevindt is het belangrijk om een ceo te hebben in de VS”, zegt voorzitter van de raad van bestuur Cees de Jong. Voor De Nood was het geen optie om naar de Verenigde Staten te verhuizen, aldus De Jong. Wel zal De Nood lid blijven van de raad van bestuur. Ook de Amerikaan Dean Banks, voormalig topman van het vleesverwerkingsbedrijf Tyson Foods, krijgt daarin een plek.

Gecultiveerd worstje

Meatable heeft in Tripician een topman gevonden die de Amerikaanse vleesindustrie goed kent. Hij werkte meer dan 25 jaar in de sector, was topman bij meerdere vleesverwerkende bedrijven en vleesproducenten. Op zijn LinkedIn-pagina noemt hij zichzelf een „gedurfde leider”.

Tot voor kort was hij topman van Grass Fed Foods, een Amerikaans platform voor grasgevoerd rundvlees. Ook stond hij aan het hoofd van Perdue Farms, moederbedrijf van een groot vleesverwerkingsbedrijf.

Meatable haalde sinds de oprichting in 2018 zo’n 85 miljoen euro aan investeringen op. Een deel van die investeringen kwam van de Nederlandse overheid. „Als gevolg van deze investeringen kan Meatable nu in slechts vier dagen een gecultiveerd varkensworstje produceren”, aldus De Nood. Volgens hem is dat „veel sneller” dan de rest van de markt.

In januari stond Nederland als eerste Europese land proeverijen met kweekvlees toe, nadat het kabinet zo’n twee jaar geleden 60 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds had toegezegd om de ontwikkeling van kweekvlees en -zuivel te stimuleren. Andere Europese landen zijn juist terughoudend: Italië heeft kweekvlees verboden en Frankrijk weerde het uit bedrijfskantines door regelgeving aan te passen.

Een onafhankelijke commissie, bestaande uit een toxicoloog, microbioloog, arts en ethicus, beoordeelt nu aanvragen voor kweekvleesproeverijen in Nederland. Meatable was het eerste kweekvleesbedrijf dat een aanvraag indiende.

En zo kon in april voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd; het Meatable-worstje van varkensvlees uit de bioreactor. Proefpersonen, onder wie een verslaggever van NRC, mochten een worstje met 28 procent kweekvlees proberen. „Sappig, vet, hartig, met een knapperig velletje”, oordeelde NRC. „Het bijzondere aan dit worstje is vooral dat het zo gewoon is.”


Lees ook
Eindelijk mocht het in Nederland: kweekvlees proeven. En?

Een worstje van kweekvlees op een broodje, tijdens de proeverij van Meatable woensdag.

Voor de productie van duizenden kilo’s kweekvlees zijn de stamcellen van maar één dier nodig. Kweekvlees wordt daarom gezien als een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor de traditionele vleesindustrie.