‘Met onze uitvinding het draaiend droogrek is je was net zo snel droog als in de droger, maar het kost 99 procent minder stroom’

„Er zijn zo’n vijf miljoen energieslurpende wasdrogers in Nederland. Ons ideaal is dat we die allemaal vervangen door onze uitvinding, het slimme, energiezuinige draaiende wasdroogrek de SpeedDryer”, zegt Ans Clements. Haar nicht Kim Hijkamp knikt.

Twaalf jaar geleden kwam Clements (72), kapster en uitvinder, op het idee, vertelt ze thuis in Amsterdam. „Mijn kind was het huis uit, mijn man was het huis uit, en toen kon ik eindelijk doen wat ik altijd al wilde: producten uitvinden.” Ze richtte zich op iets praktisch: het drogen van de was. Want ze ergerde zich enorm aan de verhalen over de energieslurpende wasdrogers, vertelt ze. „We kunnen wel een mens op de maan zetten, maar een energiezuinige manier om was te drogen, die was er niet.”

Zo kwam ze op het idee van een draaiend wasrek, waarbij de „wind in het huis” de was droogt. Voor haar speelde ook mee dat de meeste mensen in de stad weinig ruimte hebben om de was te drogen – dus een draaiend wasrek van 1,22 m hoog dat je weg kan bergen, leek haar praktisch. Ze schakelde een neef in, de broer van Kim, die een prototype met een stofzuigermotor bouwde. „Het idee werkte. De was was in een twee uur droog, sneller dan ik dacht. Alleen maakte die motor veel herrie. Maar dat probleem werd opgelost met een elektrisch motortje, dat maakt geen geluid.”

‘Mannen vinden de was niet sexy’

Ze vroeg patent aan op de uitvinding, die ze SpeedDryer noemde, en probeerde het prototype aan de man te brengen en te laten ontwikkelen. Maar dat werd een lijdensweg. „Weet je, mannen doen de was niet, die vinden de was drogen niet sexy.” Clements schakelde haar nicht Kim in, die als projectmanager in het zakenleven werkte. Samen gingen ze verschillende bedrijven langs – maar na negen jaar leuren met hun energiezuinige idee leek nog steeds niemand geïnteresseerd. „We hadden het bijna opgegeven”, vertelt Kim Hijkamp, nu de CEO van het onlangs opgerichte bedrijf SpeedDryer.

Maar toen „gebeurde er een wonder” aldus Clements. Daarmee bedoelt ze dat ze in contact kwamen met duurzaamheidsconsultant Maurits Groen, die wel mogelijkheden zag en enthousiast was. Hij kende de duurzame ondernemer Pieter van der Ploeg, die met Clements en Hijkamp in zee ging. Clements’ concept van het „wasrek met een snoertje dat draait met een motortje in de voet” werd technisch verder ontwikkeld tot een duurzaam product, gemaakt van herbruikbare kunststof.

Wubbo Ockels Innovatieprijs

Producent SDO Werkt (Sociaal Durven Ondernemen) in Beek, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken, stapte ook in het nieuwe bedrijf. Daar worden de rekken nu gemaakt en sinds begin mei zijn ze online voor 219 euro te koop. Dat heb je er zo uit, volgens Clements, want de SpeedDryer verbruikt 99 procent minder stroom dan een wasdroger: per droogbeurt van gecentrifugeerde was kost de SpeedDryer zo’n 3 cent en een wasdrogerbeurt 1,5 euro. En je was is in dezelfde tijd droog als in een wasdroger. Omdat de CO2-uitstoot drastisch afneemt bij het droogrek-gebruik, kreeg de SpeedDryer vorig jaar de Wubbo Ockels Innovatieprijs, als uitvinding die „een duurzame impact op onze planeet” maakt. Er zijn sinds 1 mei 2024 al 6.000 draaiende wasrekken verkocht en de productie wordt opgeschaald. „Wat ik er zo mooi aan vind, is dat je als individu met ons droogrek echt iets bij kunt dragen aan duurzaamheid”, zegt Clements. „Daar ben ik heel blij om. Want zeg nou eerlijk: een gewoon wasrek, dat is het stenen tijdperk. En een gewone wasdroger, dat is iets uit 1986. Maar de SpeedDryer, dat is de 21ste eeuw.”

Ans Clements (l) en Kim Hijkamp voor hun uitvinding: de SpeedDryer
Olivier Middendorp