Demissionair kabinet zet per direct punt achter adopties uit het buitenland

Het demissionair kabinet zet per direct een punt achter adopties uit het buitenland, ook wel interlandelijke adopties genoemd. Alleen reeds begonnen adoptieprocedures mogen nog doorgaan. Dat laat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) dinsdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had de minister eerder opgeroepen met een plan te komen om deze interlandelijke adopties af te bouwen en vervolgens helemaal te stoppen.

Naar aanleiding van die motie kondigde Weerwind in april aan met een nieuw adoptiesysteem te komen. Door dat plan lijkt een streep te gaan. „Voor betrokkenen komt het nieuws dat we nu definitief gaan stoppen mogelijk als een schok en maakt dit veel emotie los. Ik ben mij daar zeer van bewust. Daarom staat zorgvuldigheid bij het afbouwen voorop”, schrijft Weerwind in de Kamerbrief.

Het demissionair kabinet zal de komende tijd in gesprek gaan met „partners in de adoptieketen” over het afbouwproces, wat de gevolgen van dit proces zijn en hoe men zaken als archivering van en inzage in adoptiedossiers gaat verzorgen. In september wil Weerwind de Kamer zijn afbouwplan presenteren. „In het afbouwplan zal duidelijkheid worden gegeven hoe de afbouw van invloed is op reeds gestarte adoptieprocedures”, schrijft hij.

Interlandelijke adopties werden al jarenlang beperkt. Het kabinet zette de adopties tijdelijk stop nadat uit onderzoek was gebleken dat er tientallen jaren veel mis was gegaan rond adopties. Zo bleek dat de staat tekortschoot in toezicht, was men niet op de hoogte van illegale adopties en was van sommige kinderen niet duidelijk waar ze vandaan kwamen en onder welke omstandigheden ze naar Nederland werden gehaald. Later werden adopties uit de Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal toegelaten. Die adopties worden nu ook stopgezet.


Lees ook
Adoptie helemaal afschaffen is een slecht idee

Jurrijn Tack in 1981. Foto uit privé-archief.