Helikopter met Iraanse president Raisi maakt ‘harde landing’, toestand president onbekend

Een helikopter met daarin de Iraanse president Ebrahim Raisi is zondag „met een harde landing” neergekomen in een afgelegen gebied in het noordwesten van Iran. Het is niet duidelijk hoe de 63-jarige president en de andere inzittenden eraan toe zijn, zo melden Iraanse staatsmedia. De Iraanse staatstelevisie heeft burgers gevraagd te bidden voor het welzijn van hun president.

Reddingswerkers die de helikopter proberen te bereiken worden gehinderd door gure weersomstandigheden, waaronder regen en een dichte mist die het zicht teisteren. Tot zij de helikopter hebben bereikt, blijft onduidelijk wat de toestand van Raisi is. Het gebied is bosrijk en bergachtig.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, een gouverneur en enkele ambtenaren en lijfwachten waren aan boord van het toestel. De crash vond plaats in de regio Oost-Azerbeidzjan, die ondanks de naam in Iran ligt. Het gezelschap vloog terug uit buurland Azerbeidzjan, waar Raisi eerder op de dag een gezamenlijk gebouwde dam opende met president Ilham Aliyev.

‘Zorgwekkend’

Twee andere helikopters in het konvooi van de president zijn veilig geland. Een Iraanse regeringsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, zei tegenover Reuters dat hij nog steeds hoopvol blijft, maar dat de informatie die hem bereikt vanaf de plek waar de helikopter is neergekomen zeer verontrustend is. Hij houdt er rekening mee dat de levens van president Raisi en andere inzittenden in gevaar zijn.


Lees ook
Een Iraanse president met veel bloed aan zijn handen

De nieuwe Iraanse president Ebrahim Raisi nadat hij vrijdag zijn stem heeft uitgebracht. Op zaterdagochtend had hij al meer dan de helft van de 28 miljoen uitgebrachte stemmen (op 59 miljoen kiesgerechtigden).

Raisi is president sinds 2021, toen hij Hassan Rohani opvolgde. Daarvoor was hij opperrechter. Raisi werd al op zijn twintigste aanklager, kort na de Islamitische Revolutie van 1979. In de jaren tachtig en negentig was hij viceprocureur in Teheran. Mensenrechtenorganisaties houden hem verantwoordelijk voor de executie van zeker 4.500 politieke gevangenen, dissidenten en andere critici van het regime van de ayatollahs. Raisi kreeg in 2019 Amerikaanse sancties opgelegd vanwege misstanden in de beruchte Iraanse detentiecentra.