ACM geeft nog geen goedkeuring aan DPG-overname van RTL, verder onderzoek nodig

Laatste update:

Markttoezichthouder ACM gaat voorlopig niet akkoord met de overname van RTL Nederland door DPG Media (eigenaar van onder meer de Volkskrant, AD en Qmusic). Volgens de ACM zou de overname „mogelijke nadelige gevolgen” hebben voor „de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten”. Dat concludeert de toezichthouder vrijdag na een marktonderzoek. Binnen dertien weken komt de ACM met een definitief oordeel over de overname.

DPG kondigde eind vorig jaar aan RTL over te willen nemen voor 1,1 miljard euro. De megadeal leidde direct tot zorgen, omdat DPG de afgelopen jaren steeds grotere delen van het Nederlandse medialandschap opkocht. Tijdschriften, nieuwswebsites, radiostations en belangrijke kranten vallen onder het Belgische concern. Met de overname van RTL zou DPG ook nog eens commerciële televisiezenders, streamingsdiensten en nieuwsapps in handen krijgen. RTL en DPG willen de overname, ondanks de twijfels bij de ACM, voortzetten. Ze gaan dus door met het aanvragen van de benodigde vergunning.

Afname pluriformiteit

De ACM schrijft dat DPG door de overname mogelijk in staat zal zijn „om de kwaliteit en toegankelijkheid van algemene nieuwsdiensten te verlagen”. De ACM noemt als voorbeeld dat DPG nieuwsartikelen over meerdere kanalen kan verspreiden in plaats van ze apart te creëren. Daardoor kan de pluriformiteit van de media afnemen, aldus de ACM.

Bovendien zou DPG door de schaalvergroting onafhankelijk kunnen worden van persbureau ANP, waar veel Nederlandse media een deel van hun eerste nieuwsvoorziening vandaan halen. Dat kan volgens de ACM gevolgen hebben voor andere media, en uiteindelijk voor de nieuwsconsument.

Naast de zorgen om de pluriformiteit en kwaliteit van de Nederlandse media, stipt de ACM ook aan dat DPG met de aankoop van RTL zeer goedkoop advertentiediensten zou kunnen aanbieden, hetgeen andere media van de markt zou kunnen drukken. Tenslotte stipt de toezichthouder aan dat de arbeidsvoorwaarden van journalisten versoberd kunnen worden door de sterke marktpositie van een nog groter DPG.


Lees ook
Met de overname van RTL door DPG is een voor Nederland ongekende mediareus in de maak

DPG-kantoor in Hoofddorp. De Belgische mediagroep kondigde vrijdag aan dat ze televisiebedrijf RTL wil overnemen.