Duitse inlichtingendienst mag leden van ‘verdacht rechts-extremistische’ AfD afluisteren

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst (BfV) mag doorgaan met het afluisteren van leden van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD), omdat de BfV de partij terecht heeft bestempeld als ‘verdacht rechts-extremistisch’ – als een Verdachtsfall. Dat heeft het gerechtshof van de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen, gezeten in Münster, maandag besloten. De BfV mag jongerenpartij Junge Alternative für Deutschland (JA) op dezelfde manier behandelen.

De beslissing is de laatste in een lange juridische verwikkeling. De BfV begon in 2019 een onderzoek naar Alternative für Deutschland, analyseerde partijprogramma’s, speeches en tweets van partijprominenten, bezocht partijcongressen, en concludeerde dat de partij antidemocratische tendensen heeft. Door AfD als Verdachtsfall aan te merken stond het de BfV voortaan vrij partijleden af te luisteren en infiltranten de partijgelederen in te sluizen.

AfD kwam tegen het BfV-oordeel in opstand, en een rechtbank in Keulen bepaalde dat de inlichtingendienst de kwalificatie ‘verdacht rechts-extremistisch’ pas weer mocht gebruiken als een rechter zou vaststellen dat daar een juridische basis voor is. Dat deed een rechtbank in Keulen in 2022. AfD ging tegen die beslissing in beroep, maar dat heeft het hof van Noordrijn-Westfalen nu afgewezen.

Antidemocratische tendensen AfD

De rechters zijn ervan overtuigd dat AfD „inspanningen nastreeft die gericht zijn tegen de menselijke waardigheid van bepaalde groepen, en tegen de beginselen van de democratie”, schrijft het hof. De partij wil dat Duitse burgers met een migratieachtergrond een juridisch gedevalueerde status krijgen, wat discriminatie op basis van afkomst is, en dat is ongrondwettelijk. AfD kan besluiten in beroep te gaan bij het federale hooggerechtshof.

Alternative für Deutschland werd in 2013 opgericht als eurosceptische partij, maar heeft zich in de afgelopen jaren vooral geprofileerd als antimigratiepartij. In de recente peilingen is AfD de tweede partij van Duitsland, met ongeveer 18 procent van de stemmen. Dat percentage slonk nadat afgelopen januari bleek dat AfD-politici, rechts-extremisten en rijke ondernemers in een hotel hadden gesproken over een „masterplan” dat de „remigratie” van miljoenen Duitsers moest organiseren. Tienduizenden Duitsers demonstreerden na dat nieuws tegen rechtsextremisme.


Lees ook
Politicus pleit voor verbod van de AfD, na rechtsextremistische plannen voor het uitzetten van asielzoekers en ‘onaangepasten’

Demonstratie tegen de AfD bij de  Brandenburger Tor in Berlijn, met als motto ‘Verdedig de democratie’, zondag.