Het is de siersteen van de finale: de vlaggenparade, het moment waarop alle deelnemende landen een voor een hun kandidaat presenteren. In de eerste grote doorloop van de finaleshow vrijdagmiddag komt Joost Klein (26) als vijfde op, met achter zich de Nederlandse vlag over de hele breedte van het immense led-scherm. Blauw pak, zonnebril, handen gevouwen tot een soort hartje en een nonchalant loopje op de klanken van ‘I Don’t Care’ van Icona Pop. Alle kandidaten lopen deze editie in de Malmö Arena op een soundtrack van grote Zweedse pophits.
De competitie begint met de Zweedse dancepop broertjes Marvus & Martinus, waarna Oekraïne, Duitsland en Luxemburg volgen. Dan is Klein aan de beurt. De twee muziekterminals die eruitzien als de achterkant van een oude Cadillac worden het podium opgereden. Waarna plots de stagemanager driftig maant alles direct weer weg te halen. Niet veel later begint de Israëlische zangeres Eden Golan aan haar nummer ‘Hurricane’. Nederland wordt overgeslagen.
„Waar is Joost?”, zoemt het rond op de tribunes. De internationale media mogen alleen de eerste grote doorloop van de shows bijwonen. Lang blijft het onduidelijk. Dan komen de geruchten. De Telegraaf meldt hoe de Nederlandse vlag bij de kleedkamer weg is en Klein zijn Instagram-stories heeft gewist. Er gaat een vaag filmpje rond van een aanvaring tussen een Israëlische journalist en Kleins beveiliger. Veel journalisten slaan aan het analyseren van de persconferentie van die nacht.
Zaterdag, einde middag, komt de verantwoordelijke omroep AvroTros met een statement: Klein zou een dreigende beweging naar een cameravrouw hebben gemaakt, nadat hij meermaals had aangegeven dat hij niet gefilmd wilde worden. Het zijn de eerste feiten in een verhitte 24 uur.
Net na de halve finale – hij was dóór! – koos Joost Klein voor ontregeling. Met de Nederlandse vlag over zijn hoofd schoof hij aan bij de andere negen finalisten, ging bij hun interviews weerspannig onderuit liggen en kamde opzichtig zijn haar. Toen hij zelf aan de beurt was, zei hij dat zijn gedachten uitgingen „naar alle wezen in de wereld”. Als de Israëlische zangeres Golan naast hem een confronterende vraag krijgt, over of ze door haar deelname niet andere kandidaten in gevaar brengt, dwingt hij af dat ze die beantwoordt.
Liever een boycot?
Was dat het, was toen de eerste gedachte. Was de spanning tussen team Klein en de Israëlische delegatie hoog opgelopen? Had Klein, net als vele andere landen, ook liever gezien dat het land geboycot werd? Een Israëlische journalist bevestigde hoe vijandig de sfeer op het festival is, ook op de Eurovisie-fan sites. Volgens hem heeft de Israëlische kandidate Golan, om zich tegen alle weerstand te wapenen, expres veel repetities gedaan mét boegeroep.
Maar er is ook Kleins onvrede over de organisatie, wat hij laat merken in de weinige persmomentjes met Nederlandse media in Malmö. Klein had duidelijk last van het strikt controlerende karakter van het festival. Hij mopperde over het gebruik van sociale media, over welke beelden ze ongevraagd plaatsten. De artiest Klein, een superpopulair fenomeen onder jongeren, is online opgegroeid. Eerst als vlogger Eenhoorn Joost. Toen als rapartiest met melige praatraps op een bont arsenaal aan ritmes. Zijn scheppingskracht en productiviteit is enorm. Op het Songfestival beloofde hij „een frisse wind” te brengen, door „te doen wie ik ben”.
Het keurslijf van Eurovisie, met zijn vele moetjes, zette hem echter zichtbaar onder druk. En de vele repetities die het internationale liedjesfestijn houdt voor alle televisieshows? Oef. Naarstig probeerde hij „de rauwe emotie” in zijn liedje te behouden. Daar is hij niet de eerste eigengereide artiest in. Ook Anouk en Waylon liepen niet graag in die pas mee.
Zweedse politie onderzoekt incident
Ondertussen creëert de Italiaanse zangeres Angelina Mango die vrijdagmiddag in het perscentrum een momentje door het verbroederende ‘Imagine’ te zingen. Dat er twee agenten door het perscentrum lopen richting de afgeschermde backstageruimte waar de delegaties verblijven, wordt dan nog beschouwd als veiligheidsmaatregel. Heel Malmö staat immers op scherp door de deelname van Israël.
Naast de naarstig naar informatie zoekende Nederlandse media is ook de Zweedse media aangestoken. De nationale publieke omroep SVT komt met een bericht over een fysieke confrontatie tussen Klein en een fotograaf. De krant Aftonbladet brengt als eerste dat de artiest ervan wordt beschuldigd dat hij „gewelddadig is geweest tegen een vrouw in het productieteam”. Ook wordt duidelijk dat het incident onderzocht wordt door de organisatie en blijkbaar ook de Zweedse politie.
Josine Olgers van AvroTros, directe begeleider van Joost Klein, bevestigt via de app het onderzoek. Verder komt er geen informatie. Tot 20.26 uur, een klein half uur voordat de juryshow ging beginnen. Het is een belangrijk optreden waarmee finalisten alvast beoordeeld worden door de vakjury en zo de helft van hun totale punten verzamelen. De dan volgende boodschap is ongekend: Nederland mag niet optreden bij de juryshow. Zoiets gebeurt alleen in geval van bijvoorbeeld ziekte – in coronatijden kwam nog wel eens voor dat dan een opname van een eerdere show werd uitgezonden.
Bij de mededeling in de zaal dat Joost Klein niet meedoet gaat het teleurgestelde publiek flink los. Er zijn veel Nederlandse fans afgereisd. European Broadcasting Union-opperhoofd Martin Österdahl wordt uitgejouwd om de beslissing en Joosts naam wordt hard geroepen. Als later Kleins optreden van de avond ervoor op video wordt vertoond, danst het publiek uitzinnig – extra lijkt wel. Maar de vraag rijst: kunnen juryleden hem überhaupt nog objectief beoordelen?
Meedoen aan de finale onwaarschijnlijker
Nog altijd is er geen officieel statement vanuit de Eurovisie-organisatie. Ook vroeg op zaterdagochtend niet. Wordt Klein gediskwalificeerd voor de finale vanavond of niet? Wanneer valt het besluit? En wat is er nou precies voorgevallen aan grensoverschrijdend gedrag? Alles blijft onbeantwoord, maar de kans dat de Friese artiest nog mee kan doen lijkt per uur onwaarschijnlijker.
Klein zit in het nauw en houdt zich stil. Alleen kompaan Appie Mussa (de blauwe vogel op het podium) stuurt op X een hartje uit voor zijn vriend.
Tegen negen uur arriveert de ingevlogen NPO-baas Frederieke Leeflang bij Kleins hotel. Samen met AvroTros en delegatieleider Twan van de Nieuwenhuijzen probeert zij de komende uren de EBU nog te bewegen in het voordeel van de zanger. Tevergeefs. Om 12.35 uur zaterdagmiddag komt het besluit naar buiten: Joost Klein ligt eruit – game over.
De EBU is onverbiddelijk over het incident dat, naar nu duidelijk wordt, ná Kleins optreden in de halve finale donderdagavond plaatsvond. „Hoewel de juridische procedure zijn beloop heeft, zou het voor hem niet gepast zijn om door te gaan met de wedstrijd.” De EBU benadrukte dat bij dit incident geen andere artiest of delegatielid betrokken was. Het houdt zich aan zijn zerotolerantiebeleid ten aanzien van ongepast gedrag op het evenement. Er wordt gestreefd naar een veilige werkomgeving voor al het personeel op de wedstrijd. „In het licht hiervan wordt het gedrag van Joost Klein jegens een teamlid beschouwd als in strijd met de wedstrijdregels.”
Disproportioneel, noemt AvroTros de beslissing. Schandelijk, zegt Songfestivalcommentator Cornald Maas over de diskwalificatie. Hij noemt dit „de hel voor verbinder Klein en zijn team”. En hij licht een tipje van de sluier op: „Het incident stelde nauwelijks iets voor.” Klein laat zich deze middag nog altijd niet zien. Er zijn intussen dranghekken geplaatst bij de ingang van zijn hotel, waar ook zo’n zeventien andere teams verblijven.
De grote live-uitzending van de finale van het 68ste Eurovisie Songfestival begint zaterdagavond om negen uur. Nu met vijfentwintig deelnemers. De vijfde positie wordt nu niet ingevuld.
De EBU wist alles wat de Nederlandse deelname betreft uit de show en van het scorebord. Stemmen voor Nederland tellen niet mee.
Aan de generale repetitie zaterdagmiddag valt te zien dat tijdens het moment dat Klein zou opkomen bij de vlaggenparade nu gewoon publieksbeelden komen. Op Instagram betuigen Kleins vrienden hun steun. Een gebroken hartje op het outro van ‘Europapa’.
Dit artikel is geactueliseerd met het statement van AvroTros over de aard van Kleins wangedrag.