Belgisch OM eist boete van 24,4 miljoen euro van PostNL vanwege illegaal inzetten van tussenwerkgevers

Het Belgische Openbaar Ministerie wil dat de Belgische tak van PostNL een boete betaalt van 24,4 miljoen euro. Dat meldt persbureau ANP donderdag. Afdelingen van PostNL in België zouden jarenlang werknemers op illegale wijze in dienst hebben gehad via tussenwerkgevers.

PostNL oordeelde over de geschiktheid van de werknemers, terwijl de Belgische wet voorschrijft dat de tussenbedrijven dat hadden moeten doen. Bovendien beklaagde PostNL zich over slecht uitgevoerde diensten van de werknemers bij de werknemers zelf. Volgens justitie had PostNL zich tot de tussenwerkgever moeten richten.

PostNL is het niet eens met de beschuldigingen van het Belgische OM. „Wij zijn echter wél een organisatie die goed zorgt voor de mensen die met en voor ons werken”, aldus het postbedrijf tegen persbureau ANP. „Dat doen we door steeds te handelen volgens de wet- en regelgeving en dat geldt ook voor de bezorgondernemers met wie we samenwerken. Hier maken we duidelijke afspraken over en daar controleren we op.”

De boete kan PostNL financieel in de problemen brengen – het bedrijf behaalde vorig jaar een winst van ‘slechts’ 56 miljoen, 42 procent minder dan in 2022. Bovendien is dit niet de enige kwestie die speelt tussen PostNL en Belgische justitie.

PostNL is al eerder in opspraak gekomen vanwege problemen met zijn personeelsbeleid. De Belgische arbeidsinspectie voerde de afgelopen jaren verschillende invallen uit bij magazijnen van PostNL, waarbij officieren van justitie onder meer vaststelden dat er sprake was van inzet van werknemers die zwart betaald kregen, evenals minderjarigen en chauffeurs zonder rijbewijs.

Directeur van PostNL in België Rudy Van Rillaer is in 2022 korte tijd vastgezet vanwege verdenkingen van mensenhandel en het leiden van een criminele organisatie.


Lees ook
Voor de Belgische officier van justitie zijn misstanden bij PostNL inmiddels geen verrassing meer