Brussel grijpt in bij Facebook en Instagram om manipulatie van Europese verkiezingen te voorkomen

De Europese Commissie heeft dinsdag een onderzoek aangekondigd naar Facebook en Instagram om manipulatie van de Europese verkiezingen op 6 juni tegen te gaan. Volgens de commissie komen de platformen hun verplichtingen om desinformatie te bestrijden niet na en is het te makkelijk voor Russische verspreiders van nepnieuws om hun gang te gaan in de online omgeving.

Volgens de commissie voldoet Meta, het moederbedrijf van beide platforms, nu niet aan de Digital Services Act (DSA). Het vorig jaar ingevoerde Europese wettenpakket geeft Brussel meer bevoegdheden om sociale platformen ter verantwoording te roepen als zij niet optreden tegen illegale content op hun apps en onzorgvuldig omspringen met de data en privacy van hun gebruikers.

Zo is een functie om als gebruiker onjuiste inhoud te rapporteren op een onvindbare plek in de app weggestopt, oordeelt de commissie. Ook de advertentieruimtes van Facebook en Instagram zijn volgens de commissie zwakke plekken. Daar kunnen reclames met deep fakes en op desinformatie gestoelde politieke boodschappen welig tieren zonder toezicht of ingrijpen van Meta, terwijl het bedrijf wel aan de advertenties verdient. Op andere vlakken lijkt Meta juist té streng op te treden. Zo zijn politiek getinte boodschappen niet of minder zichtbaar voor andere gebruikers, terwijl niet duidelijk is waar Meta deze moderatie op baseert. De techgigant krijgt van de commissie vijf dagen om aan te tonen dat het aan de slag gaat met de opgelegde „corrigerende maatregelen”.

Dit is het vijfde onderzoek in het kader van de DSA. Het eerste stamt uit december van vorig jaar, toen moest X (voorheen Twitter) meer doen om desinformatie van het platform te weren. Ook opende de Europese Commissie twee onderzoeken naar het Chinese videoplatform TikTok. Afgelopen week oordeelde de commissie dat een nieuwe ‘light’ versie van TikTok bewust verslaving onder gebruikers in de hand zou werken. In maart van dit jaar werd het Chinese online winkelplatform AliExpress onder de loep genomen omdat het onveilige spullen verkoopt.


Lees ook
Europa wil Big Tech temmen met een nieuwe wet. Wat houdt die in en wat merkt de gebruiker ervan?

Europa wil Big Tech temmen met een nieuwe wet. Wat houdt die in en wat merkt de gebruiker ervan?