Als popdiva in de dop komt Tate McRae helemaal tot haar recht in Afas Live, met haar grootste show tot nu toe

‘Het is hier spekglad, net een ijsbaan!”, roept Tate McRae vanaf het podium van de Afas Live in Amsterdam. Nou is een glad podium voor de meeste artiesten al niet handig, maar voor haar al helemaal niet: de twintigjarige Canadese zangeres staat bekend om haar indrukwekkende dansmoves. Gelukkig kan Tate erom lachen: „Ik ga elke show minstens een keer op mijn plaat.”

McRae had al miljoenen streams verzameld met emotionele popballads als ‘You Broke Me First’ (2020) en ‘Chaotic’ (2022), maar het was het uptempo dansliedje ‘Greedy’ dat vorig jaar voor de echte doorbraak zorgde. Het bezorgde haar een groter publiek dan ooit: de volle Afas Live is haar grootste headline show tot nu toe.

Van kinds af aan staat McRae al te zwoegen in dansstudio’s, en dat zie je in de videoclip van ‘Greedy’: in een ijshockeystadion (met een ijsbaan, inderdaad) toont McRae haar soepele moves in verschillende sportieve outfits, haar lange blonde haren in het rond zwiepend. Die bewegingen laat ze in Afas Live ook zien, natuurlijk: openingsliedje ‘Think Later’, een soort 2024-versie van ‘Bad Girls’ (2012) van M.I.A., gaat gelijk gepaard met een krachtige choreografie. McRae wordt veel vergeleken met Britney Spears en Christina Aguilera, en dat zit ‘m vooral in haar dansstijl: eerst snel, dan langzaam, vloeiende bewegingen die tot stilstand komen in sexy poses, en ja, veel zwiepend haar.

Sporty Spice

De meisjes in het publiek – het zijn vooral tieners tussen de 16 en de 20 jaar – reageren op precies de juiste manier: met enthousiast gegil en een instinctieve grijpbeweging richting de telefoon om dit moment vast te leggen. Veel meiden hebben zich gekleed à la Tate: in joggingbroek of footballjersey, maar wel met grote oorbellen of een vintage handtasje. Sporty Spice zou trots zijn.

Sad girl bit got a little boring”, zingt McRae op ‘Cut My Hair’, het openingsnummer van haar nieuwste album Think Later (2023). Op dat album zet ze een stap weg van de emotionele hartenzeerballads waarmee ze als tiener haar carrière begon, en richting een zelfverzekerder, meer dansbare sound. Ze geniet in Afas Live zichtbaar van de momenten waarop ze echt een popster kan zijn; samen met haar dansers gaat ze helemaal op in de choreografie. Toch zijn haar fans nog lang niet klaar met de ‘sad girl bit’. Het zijn juist de emotionele nummers die de grootste reactie losmaken. Bij de eerste noten van ‘Feel Like Shit’ (2022) voel je de collectieve bloeddruk stijgen: dit is míj́n liedje!

McRae zingt haar ballads vol bezieling, soms met de ogen dicht of een nadrukkelijk handgebaar, maar zonder choreografie of dansers. Ook in haar eentje kan ze het podium gemakkelijk bestieren; ze heeft een vanzelfsprekende podiumprésence en veel charisma. Haar stem heeft ook iets Britneyesks: een beetje geknepen, soms zuchtend of fluisterend.

De verhouding tussen ballads en uptempo nummers is ongeveer fifty-fifty; begrijpelijk, gezien het enthousiasme waarmee de langzame liedjes telkens worden ontvangen. Toch zouden nog een paar van die dansliedjes wel welkom zijn. Juist in die dance breaks is Tate McRae het meest magnetisch. Daar laat ze zien wat haar uniek maakt als popdiva in de dop.

https://www.youtube.com/watch?v=To4SWGZkEPk