Europees Parlement wil voorlopig geen toetredingsonderhandelingen met Georgië vanwege wet ‘buitenlandse agenten’

Het Europees Parlement wil niet dat onderhandelingen met Georgië over toetreding tot de Europese Unie worden geopend zolang de Georgische wet voor ‘buitenlandse agenten’ nog op tafel ligt. Dat heeft een meerderheid van het EP woensdag besloten in een niet-bindende resolutie. Volgens de resolutie is de wet „in strijd is met de democratische waarden en de EU-aspiraties van Georgië”.

Volgens het wetsvoorstel van regeringspartij Georgische Droom moeten alle ngo’s en mediabedrijven die meer dan twintig procent van hun inkomsten uit buitenlandse donaties ontvangen zich laten registreren als ‘buitenlandse agenten’ die „de belangen van een buitenlandse macht” vertegenwoordigen. Ze komen vervolgens onder toezicht van het ministerie van Justitie te staan en kunnen door de overheid gedwongen worden om gevoelige informatie te delen.

Het Europees Parlement zegt in de resolutie dat de wet organisaties uit het maatschappelijk middenveld in Georgië bedreigt en ook een gevaar vormt voor „de mensenrechten in het algemeen”. De resolutie betekent een dreun voor de EU-ambities van Georgië. Het land kreeg in december 2023 de status van kandidaat-lidstaat en een overgrote meerderheid van de Georgiërs zou een EU-lidmaatschap steunen.

Protesten in Georgië

Met name jongeren in Georgië zijn al dagen bezig met grootschalige protesten in onder meer hoofdstad Tbilisi. Ze eisen dat de regering de wet, die al een eerste van de drie benodigde stemmingen heeft gehaald in het Georgisch parlement, intrekt. Het is niet de eerste keer dat de regering de wet indient: in 2023 zorgde het voorstel ook al voor massale protesten en werd de wet ingetrokken. Toen liet de partij Georgische Droom al weten de wet later opnieuw in te dienen.

De Georgische premier Irakli Kobakhidze lijkt ditmaal echter niet van zins om de wet in te trekken. Hij zegt dat de wet transparantie in Georgië zou bevorderen. Volgens Kobahhidze lijkt de wet in niets op een vergelijkbare wet die in 2012 in Rusland werd ingevoerd, waarmee het Kremlin onder meer kritische organisaties en journalisten onder druk zet. Mede door die wet moesten veel onafhankelijke journalisten Rusland verlaten. Critici vrezen dat de Georgische wet tegen ‘buitenlandse agenten’ voor eenzelfde soort repressie zal worden gebruikt.