Haïtiaanse noodregering is aangetreden na maandenlange politieke impasse

In Haïti is donderdag een noodregering aangetreden die het land moet besturen tot februari 2026. De voormalige premier Ariel Henry is vanuit Los Angeles afgetreden, zo schrijft hij in een brief. Het was tot donderdag onduidelijk hoe het landsbestuur na zijn vertrek zou worden ingevuld. De transitieregering heeft de minister van Financiën Michel Patrick Boisvert uit het kabinet van Ariel aangesteld als interim-premier. De noodregering moet orde in het land herstellen en voor februari 2026 verkiezingen hebben georganiseerd.

In januari reisde Henry naar Kenia om het land te overtuigen vredesbewakers naar Haïti te sturen. Henry kon door ernstige geweldsdreigingen van criminele bendes zijn land niet meer in, en het lukte de overgebleven leden van zijn regering niet om met een werkbaar alternatief voor het landsbestuur te komen. Boisvert zei tijdens zijn aanstelling: „Na twee lange maanden debatteren is een oplossing gevonden. Vandaag is een belangrijke dag in het leven van onze dierbare republiek.” Boisvert kon niet worden aangesteld in het regeringspaleis vanwege veiligheidsoverwegingen, en werd dus benoemd in de ambassadewijk.

Haïti verkeert in een staat van diepe crisis door aanhoudende terreur van criminele bendes, die praktisch gezien de oorlog hebben verklaard tegen Henry. Tussen januari en maart zijn meer dan 2.500 mensen omgekomen door bendegeweld. 90 procent van de hoofdstad Port-au-Prince is in handen van de bendes.


Lees ook
Wie kan de chaos in Haïti nog bedwingen?

Een vrouw in Port-au-Prince wordt getroost terwijl een ambulance de lijken ophaalt van verschillende mensen die werden doodgeschoten bij bendegeweld in de Haïtiaanse hoofdstad.