Aan de kant! Een tierende man wordt binnengereden op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, vastgesnoerd op een brancard. Hij bloedt hevig en is duidelijk stomdronken. In het nieuwe spel Medical Mysteries is het aan de spelers (één tot vier) om ervoor te zorgen dat patiënten de nacht overleven. Het is een serieus spel, waarin je realistische medische kennis opdoet.
Eerst moeten we in opleiding. Op de ‘New York Emergency Room’ laat verpleegster Judy de vier proefspelers in een testronde zien hoe het werkt.
Dat is hard nodig om wegwijs te raken in alle materialen. Van elke patiënt is er een envelop vol informatie: een beschrijving van het intakegesprek, een kaart met het elektronisch patiëntendossier, met zaken als bloeddruk en bekende allergieën. Een stapel genummerde spelkaarten met verhalen, aanwijzingen en uitslagen. En een boekje met codes.
Daarnaast zijn er vijf informatiebladen over alle onderzoeken die je kunt doen, de specialisten die je kunt raadplegen, en de medicijnen en behandelingen die je kunt geven. Een complete medische studie in één envelop.
In vier blokken van steeds twee uur moet je vanaf middernacht de patiënt stabiel krijgen. In elk blok mag drie acties ondernemen. Dat kunnen vragen zijn die je de patiënt stelt – via een code die je moet opzoeken in het codeboekje krijg je het nummer van de kaart waarop zijn antwoord staat. Op dezelfde manier kun je tests doen, een expert raadplegen of een medicijn toedienen – dan moet je op het informatieblad opzoeken welk medicijn, en daarbij rekening houden met bijvoorbeeld allergieën die op de statuskaart staan.
De eerste patiënt hebben we om 3.40 uur al stabiel. We mogen daarna niet verder maar moeten het eindverslag schrijven. Na de epiloog tellen we de punten. De patiënt overleeft de nacht. Dat was het doel, maar we blijken één ding over het hoofd te hebben gezien. Dat zaait verwarring: hebben we het nu goed gedaan of niet?
Zó snel handelen
Het spel wekt diep ontzag voor spoedeisendehulpartsen – ál die kennis paraat hebben, zó goed op details letten, zó snel handelen! En je leert nog eens wat: 30 procent van de mensen heeft niet één maar twéé milten.
Voor sommige artsen in het team is het na een potje genoeg. De medische ellende, de ingewikkelde termen – mitralisklepstenose! – en het opzoeken van codes en kaarten vinden ze niet erg spannend of gezellig. En ze missen een competitie-element. Zonde dat het zo snel klaar is, meer dan de helft van de kaarten gaat ongebruikt terug in de doos.
Maar er zijn vier patiënten, met toenemende moeilijkheidsgraad. Uw medisch recensent speelt solo door. Ook de tweede patiënt is met een vochtinfuus en antibiotica na 2.40 uur stabiel – dingen verder uitzoeken kan niet. Weer gaan veel kaarten ongebruikt de doos in. Dan volgt de moeilijkste: de dronken bloedende man. Een spoedoperatie ontketent een opeenvolgende reeks kaarten, om 7.20 uur is hij eindelijk stabiel.
Medical Mysteries is vermakelijk voor wie houdt van speuren naar medicijnen en ziektes – en voor wie niet ál te snel conclusies trekt.
Sympathiek: bij de lancering schonk de Rotterdamse ontwikkelaar Identity Games een bedrag van 15.000 euro aan het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.