Aantal woningen dat eraan zit te komen daalde afgelopen jaar licht

Het aantal nieuwe woningen ‘in de pijplijn’ om opgeleverd te worden is afgelopen jaar iets afgenomen, volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend publiceerde. Dit gaat over woningen waarvoor een vergunning is verleend, of waarvan de bouw al is gestart. Terwijl dit aantal afneemt, loopt het woningtekort in Nederland op.

Het demissionaire kabinet trok vorig jaar een half miljard uit om de bouwproductie te stimuleren, met het voornemen dat er in 2030 ruim 900.000 woningen bij zullen komen. Toch blijkt het opschalen van de bouw een uitdaging. Afgelopen twee jaar werden er steeds minder bouwvergunningen afgegeven. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde vorig jaar al een daling van de bouwproductie van 5,5 procent in 2024. Nederland ligt dan ook niet op schema om de plannen voor 2030 te halen. Volgens de Nationale Woon- en Bouwagenda zal er dit jaar een tekort zijn van 317.000 woningen.

De hapering valt deels te wijten aan gestegen bouwkosten en hoge grondprijzen. De bouw kampt met gestegen rentes, inflatie en tekorten aan mankracht en bouwmaterialen. Het overgrote deel van de woningen wordt binnen twee jaar opgeleverd, maar in ongeveer een kwart van de gevallen duurt dat langer. Het CBS meldt dat het aantal woningen in de pijplijn wel ruim toegenomen is vergeleken met 2015, toen de woningbouw nog herstellende was van de kredietcrisis.


Lees ook
Ambitieuze bouwambities. Maar zijn ze ook haalbaar?

Het kabinet trekt bijna 11 miljard euro uit om meer woningen versneld te kunnen bouwen.