Argentinië wil partner worden van NAVO om een prominentere rol te krijgen op wereldtoneel

Argentinië heeft donderdag een verzoek ingediend bij de NAVO om partner te worden van de internationale militaire organisatie, melden internationale media. Het partnerschap zou geen volwaardig lidmaatschap inhouden, maar wel de weg vrijmaken voor een nauwere samenwerking op politiek en op veiligheidsniveau. De in november verkozen Argentijnse president Javier Milei wil met het partnerschap de banden met het Westen versterken, onder meer om de ingestorte economie erbovenop te krijgen. Argentinië kampt met een inflatie van zo’n 200 procent.

Concreet zou Argentinië dankzij een partnerschap toegang kunnen krijgen tot geavanceerde technologie, beveiligingssystemen en trainingen. De radicaal-rechtse Milei heeft de afgelopen maanden zijn vrijwel onvoorwaardelijke steun uitgesproken aan de Verenigde Staten. Een betere relatie met de VS, al dan niet middels een partnerschap met de NAVO, moet de positie van Argentinië in de wereldeconomie verbeteren en investeerders aantrekken.

Argentinië deed het verzoek terwijl de Argentijnse defensieminister Luis Petri op bezoek was in Brussel bij de NAVO. Hij sprak daar met Mircea Geoana, plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO, die na afloop zei dat „een nauwere politieke en praktische samenwerking” zowel de NAVO als Argentinië ten goede zou kunnen komen. Op dit moment is Colombia het enige land uit die regio met een NAVO-partnerschap. Enkele andere landen zijn Australië, Irak, Japan en Zuid-Korea.

Financiële steun VS

Argentinië en de VS zijn de banden met elkaar duidelijk al aan het aanhalen. Afgelopen donderdag maakte de Amerikaanse regering bekend Argentinië voor het eerst geld te verstrekken voor buitenlandse militaire investeringen: in totaal 40 miljoen dollar. Met dat bedrag wil president Milei, ondanks kritiek van zijn politieke tegenstanders, het leger moderniseren. Deze week kocht Argentinië voor 300 miljoen dollar 24 van origine Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen van Denemarken. „De belangrijkste militaire aankoop sinds Argentinië weer een democratie is”, aldus Petri.

Milei wil de economische malaise in Argentinië op meerdere manieren oplossen. Met zijn omvangrijke en rigoreuze ‘omnibuswet’ wil hij ingrijpende economische hervormingen doorvoeren. Enkele onderdelen van dat plan: subsidies op transport, energie en brandstof schrappen, hele ministeries opheffen en staatsbedrijven privatiseren. Ook op gezondheidszorg, onderwijs en kunstsubsidies moet fors worden bezuinigd.


Lees ook
De wittebroodsweken van Milei zijn in Argentinië alweer voorbij

De in december aangetreden Argentijnse president Javier Milei wil met een omvangrijke ‘omnibuswet’ ingrijpende economische hervormingen doorvoeren.