Pakistan deed X in de ban rond verkiezingen, blijkt uit documenten Hooggerechtshof

De Pakistaanse overheid heeft toegegeven X, voorheen Twitter, ‘om nationale veiligheidsredenen’ te hebben geblokkeerd tijdens nationale verkiezingen. Dat melden lokale media en persbureaus Reuters en AFP op basis van documenten bij het Hooggerechtshof Islamabad, waar een zaak dient over de rechtmatigheid van de ban. Al vanaf februari merkten Pakistaanse twitteraars dat het platform slecht toegankelijk was en vermoedden dat de overheid erachter zat, maar die liet zich er niet over uit.

De miljoenen Pakistaanse gebruikers van het platform begonnen problemen te ervaren tijdens de verkiezingsperiode afgelopen winter. De ontbonden partij van de razend populaire ex-premier Imran Khan, de PTI, kreeg via onafhankelijke kandidaten een groot aantal stemmen. Khan, tevens een bekend oud-cricketspeler, heeft ruim twintig miljoen volgers op X en voerde met zijn PTI actief campagne op sociale media. Desondanks kozen de Pakistaanse Moslimliga PML-N en Volkspartij PPP eind februari ervoor om te regeren met een minderheidskabinet.


Lees ook
Getrouwen van oud-premier Imran Khan stevenen in Pakistan verrassend af op winst

Krantenkiosk in Peshawar, Pakistan, op vrijdag 9 februari

Volgens Reuters schrijft de Pakistaanse overheid dat rapporten van de veiligheidsdiensten aan het besluit voorafgingen. De regering zou een risico hebben gezien in de activiteiten van „vijandige elementen” op X, die als doel zouden hebben het land te „destabiliseren”. De Pakistaanse overheid zou de problemen bij X hebben aangestipt, maar het platform zou daar geen gehoor aan hebben gegeven. Mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de censuurpraktijken. X heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Critici van de ban proberen de overheid via de rechter ertoe te dwingen de blokkade op te heffen. Of de Pakistaanse overheid dat zal doen, valt te bezien. Pakistan heeft sociale media vaker in de ban gedaan, zoals YouTube van 2012 tot 2016 en TikTok meerdere keren in 2020. Half maart riep de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mohsin Naqvi, nog op de vrijheid van meningsuiting op het internet verder te reguleren.