Rudi Dekkers, de Nederlandse eigenaar van de vliegschool waar de twee kapers werden opgeleid die in 2001 de aanslag op het World Trade Center pleegden, is overleden. Dat bevestigde documentairemaker Alessio Cuomo zaterdag aan de NOS, na berichtgeving van De Telegraaf. Cuomo maakte in 2021 de driedelige documentaire Rudi – Achtervolgd door 9/11 waarin Dekkers uitlegde dat „9/12 mijn 9/11” was: een dag na de aanslagen stond de FBI bij zijn vliegschool op de stoep om de dossiers van Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi te vragen, en Dekkers besloot om niet te zwijgen tegen de pers. Want: „Ik heb altijd geleerd van mijn vader dat als jij niets te verbergen hebt, je moet praten.” Dekkers werd even wereldnieuws, zat onder meer bij Larry King, maar niemand meldde zich vervolgens nog bij zijn vliegschool. Uiteindelijk ging Dekkers’ school failliet. De Nederlander is nu op 67-jarige leeftijd overleden op de Filippijnen, volgens de NOS aan hartfalen.
Twee vliegscholen
In Cuomo’s film blijkt Dekkers een vlotte verteller met een filmisch, maar tragisch leven. Hij werd geboren in Apeldoorn, maar verhuisde op jonge leeftijd naar de Amsterdamse Jordaan. Daar had hij een liefdeloze jeugd en leerde naar eigen zeggen al jong ondernemen, onder meer door schoenen te poetsen. In de jaren zeventig en tachtig verdiende Dekkers goed geld door vastgoed en later computeronderdelen te verkopen. Begin jaren negentig verhuisde hij met zijn gezin naar Florida. In kustplaats Venice zet hij twee vliegscholen op.
Lees ook
Hoe vliegschoolhouder Rudi door 9/11 zijn imperium verloor
Tot de aanslagen op de Twin Towers. Als kort na 9/11 de eerste journalisten aankloppen, staat Dekkers die meteen te woord. Hij benadrukt dat Atta arrogant was en vervelend tegen zijn vrouwelijke personeel, maar dat hij en zijn team nooit iets hebben vermoed over hun plannen.
Hij geeft ook volledige medewerking aan de politie, en levert – achteraf gezien – belangrijk bewijsmateriaal. Maar na 9/11 krijgt hij doodsbedreigingen, komen er geen nieuwe leerlingen meer en uiteindelijk moet hij zijn bedrijf verkopen. Zijn daaropvolgende ondernemingen, onder meer in zwembaden, gaan failliet tijdens de financiële crisis van 2008.
Dat Dekkers echter niet alleen een slachtoffer was, blijkt in de radiodocumentaire die Jeroen van Bergeijk in 2011 over Dekkers maakte, daarin wordt hij neergezet als iemand die pech had, maar die ook in Nederland al „langs de randen loopt van wat kan en mag” om geld te verdienen. Dat komt eveneens uitgebreider aan bod in het tweede en derde deel van Cuomo’s docu. In 2012 wordt Dekkers aangehouden voor drugssmokkel op het vliegveld van Houston. In Rudi – Achtervolgd door 9/11 verdedigt hij zichzelf door te zeggen dat hij weinig andere opties had: niemand wilde hem in dienst nemen door de associatie met 9/11. En hij had een nieuwe echtgenote en een jong kind om te onderhouden. Eerdere huwelijken waren al stukgelopen. Een van hem vervreemde zoon in Nederland probeerde ooit met Dekkers in contact te komen via tv-programma Spoorloos.
‘Geen beste crimineel’
Dekkers was gaan werken als piloot voor drugscriminelen die, zonder dat hij dat weet, worden gevolgd door de politie. De Nederlander wordt gepakt na gesprekken met Amerikaanse undercoveragenten, zijn advocaat noemt Dekkers in de docu ‘geen beste crimineel’. Hij wordt uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar.
Lees ook
Omstreden en achtervolgd door 9/11
Na zijn straf moet hij terug naar Nederland. Niet lang daarna belandt hij – naar eigen zeggen ook uit noodzaak – opnieuw in de criminaliteit, in 2019 wordt hij op Schiphol gepakt voor het smokkelen van cocaïne. Hij wordt veroordeeld tot zeven maanden cel, maar vlucht tijdens zijn verlof naar de Dominicaanse Republiek. Vanuit daar zet hij een zwembadbedrijf op. De docu eindigt met de mededeling dat Dekkers terug wil naar Nederland, om zijn resterende straf uit te zitten. In werkelijkheid stierf hij op de Filipijnen, liet Cuomo nu weten.
In Cuomo’s film komt Dekkers over als een eeuwige ondernemer, iemand die overal kansjes bleef zien en vooral heel veel pech heeft gehad. Voor de regisseur was Dekkers „bigger-than-life, een man die de Amerikaanse droom nastreefde en genadeloos onderuitging”.