De Smibanese University is er voor iedereen. We zijn er voor mensen van alle hoeken en standen, jong en oud, en welke geloofsovertuiging je ook mag hebben. Zelfs atheïsten kunnen hun thuis vinden bij ons. Wij discrimineren niet in dat opzicht. Zolang je in jezelf gelooft, kan je student worden en als dat nog niet het geval is, kunnen we je ook daarbij helpen.
Ben je al eens bij de Smibliotheek geweest? Onze boekenhoek in de OBA Amsterdam aan de Oosterdokskade of in de Bijlmer? Die fungeert als onze eigen mediatheek. We hebben daar een brede boekencollectie, veelal gevuld met non-fictie, hoewel we ook de gehele One Piece-collectie en andere manga’s ertussen hebben. Toch zijn de meeste boeken real life, gecureerd vanuit een educatief oogpunt, veelal boeken waar-je-van-kan-leren-type shit, zelfhulpboeken enzo.
Maar in onze collectie kom je echt van alles tegen. Je kan de grondwet vinden, maar ook The Green Book van Moammar Gaddafi, of Het Rode Boekje van Mao Zedong naast een boek van 50 Cent of Rick Ross. Onlangs vertelde iemand me die de Smibliotheek bezocht had dat zij de Koran, Thora en Bijbel naast elkaar zag staan, een samenstelling die in mijn ogen illustrerend is voor waar wij op uit zijn.
Wij leren zelf namelijk ook van alle hoeken en standen. Een goed voorbeeld hiervan is een christelijke takkie waar mij vorige week tijdens het eten van mijn iftar-maaltijd over werd verteld. Hetgeen wat ik hoorde was zo accuraat, zo treffend, dat het voor mij de les der lessen is die ik tot me heb genomen deze ramadan.
Niet zozeer omdat het iets was wat ik niet wist, maar de paradoxale van die takkie hitte me gewoon some type of way. „Wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden, en wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden.”
Vernederen in deze context moet je associëren met nederigheid. Niet in beschamende zin, als in dat iemand je vernedert of iets. Grappig hoe het leven soms werkt. Hoogmoed komt voor de val is iets waar ik altijd al bewust van ben geweest, maar het tegenovergestelde daar stond ik nooit eerder zo bij stil. Wanneer je hoogmoedig bent, duurt het niet lang tot iets je zal overkomen wat je met beide benen op de grond brengt.
Hoogmoed is ook gewoon een illusie, want je overschat jezelf op een manier die simpelweg niet in lijn staat met de realiteit. „Wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden” heeft een tegenovergestelde werking, want het is namelijk binnen de nederigheid van ons zijn waar we geestelijk tot hogere hoogtes kunnen reiken.
Deze shit heeft te maken met frequenties, de denkniveaus waar wij ons mentaal op kunnen begeven. Het hogere bewustzijn, iets waar ieder mens in potentie toegang tot heeft, kan alleen worden bereikt vanuit een nederige modus. Logischerwijs zal een nederige houding jou als persoon verhogen, want vanuit zo’n houding krijg je als het ware de sleutel tot je higher self. Hoog denken over onszelf heeft het tegenovergestelde effect. Hoogmoed, wat vaak gepaard gaat met een bepaalde arrogantie, met het overmatig centraal stellen van jezelf, maakt dat je dus in feite toegang tot je higher self in de weg gaat zitten. Je begeeft je dan op een lage frequentie, de frequentie van het ego, de vijand van onze higher self.
Wijsheid kom je in elke hoek tegen als je ervoor openstaat. Ik wilde dit met jullie delen deze week omdat ik het mooi vond hoe zo’n takkie uit het christendom mijn les van deze ramadan samenvat. Denk voorbij grenzen, want wijsheid kent geen grenzen. Wijsheid is alomvattend.
Prof. Soortkill is oprichter van Smib Worldwide, een creatieve organisatie uit de Bijlmer. En van de Smibanese University, waarvoor hij het Smibanese woordenboek 2.0 publiceerde en Smibologie. Each one, teach one.