Zijn moordproces hield Amerika in de ban, over zijn sportprestaties had bijna niemand het meer

Orenthal James Simpson, de man die de geschiedenis had moeten ingaan als een van de grootste Amerikaanse football-spelers, zal in plaats daarvan herinnerd worden als de jaloerse, voortvluchtige verdachte van de de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown. De achtervolging van Simpson door een karavaan politiewagens op 17 juni 1994 over Highway 405 in Californië werd een televisiegebeurtenis van de eerste orde.

O.J. Simpson stierf woensdag op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Las Vegas aan de gevolgen van prostaatkanker. Simpson had een professionele sportcarrière als weinigen voor of na hem en was een nationale bekendheid. Hij kwam uit voor de Buffalo Bills en later voor de San Francisco 49ers. Toen hij afzwaaide in 1979, was hij houder van allerlei records. Hij profiteerde van zijn roem door al tijdens zijn sportieve loopbaan rollen aan te nemen in speelfilms (Towering Inferno), tv-series (Roots) en talloze commercials (Chevrolet, Hertz), zodat hij ook na de sportjaren in beeld bleef. Simpson, meestal kortweg O.J. of zelfs ‘the juice’ genoemd, was een held van iedereen.

Op gruwelijke wijze vermoord

Hij ontmoette zijn tweede vrouw, Nicole Brown, toen zij serveerster was. De twee trouwden in 1985 en kregen twee kinderen. In 1989 stapte zij na ernstige mishandeling bij huiselijk geweld naar de politie. O.J. bestreed de aanklacht niet, maar de rechtbank was mild. Het huwelijk eindigde drie jaar later in een scheiding. Simpson bleef haar achtervolgen. Eind oktober 1993 belde ze opnieuw het alarmnummer 911: „Hij is er weer!” Opnieuw werd Simpson gearresteerd, maar weer had dit geen serieuze gevolgen.

In juni 1994 werden Nicole Brown Simpson en Ron Goldman vlak buiten haar huis dood aangetroffen, op gruwelijke wijze aangevallen met een mes en vermoord. De politie had na de voorgeschiedenis niet lang nodig om sterke verdenkingen in de richting van O.J. te hebben, die met zijn twee kinderen netjes naar de begrafenis ging.

Op het hoogtepunt keken 95 miljoen Amerikanen naar de achtervolging op tv

Bij gebrek aan andere verdachten was het iedereen duidelijk wat er stond te gebeuren. Op vrijdag 17 juni zou O.J. Simpson na overleg tussen de politie en zijn advocaten zich ’s ochtends om 11 uur melden bij het bureau, maar hij kwam niet. Toen agenten hem hadden gevonden, zat hij met een vriend in zijn witte Ford Bronco en hield hij een pistool tegen zijn hoofd. Kom niet dichterbij of ik schiet. Ze reden weg en de politie volgde. Niet alleen de politie trouwens, hoog in de lucht vlogen zo’n tien nieuwshelikopters. De twee vrienden in de Bronco gingen de freeway op. Niemand mocht in de buurt komen dus wegen werden afgezet. Eerst lokale zenders en daarna de nationale zenders schakelden over op de achtervolging. Op het hoogtepunt keken 95 miljoen Amerikanen naar de tv.

De handschoenen

De achtervolging eindigde bij het huis van Simpson, waar hij zich overgaf. Een geruchtmakend, maandenlang proces volgde, dat bijna integraal op tv te zien was, maandenlang. Johnnie Cochran, advocaat van O.J., werd een bekende Amerikaan, de stuntelende inspecteur Mark Fuhrman eveneens. Legendarisch werd het moment dat Simpson handschoenen moest aanpassen die op de plaats delict waren gevonden en golden als belangrijk bewijsstuk. Simpson trok ze met moeite aan, en beweerde dat ze te klein waren – een keerpunt in het proces. De politie was zeer slordig geweest, zodat uiteindelijk de jury, waarin tien van de twaalf leden Afro-Amerikaans waren, O.J. in oktober 1995 vrijsprak.

O.J. Simpson, verdacht van dubbele moord op zijn ex-vrouw en haar vriend Ron Goldman, toont in 1995 in de rechtszaal van zijn proces in Los Angeles zijn handen met de handschoenen die door de politie in verband werden gebracht met het misdrijf.
Foto Sam Mircovich / Reuters

In civiele zaken daarna werd O.J. tot hoge boetes veroordeeld en is hij altijd bezig geweest met trofeeën te gelde te maken en geld bij elkaar schrapen om aan de schadevergoedingsverplichtingen te kunnen voldoen. Regelmatig raakte hij in de problemen met justitie. In 2007 ging hij met wat vrienden onrechtmatig weggenomen sportmemorabilia terughalen. Omdat dit met het nodige geweld gebeurde, werd hij gearresteerd. Het leidde uiteindelijk tot negen jaar cel. Twee jaar geleden werd bekend dat hij kanker had, maar hij zou er bovenop komen, zei hij. Uiteindelijk stierf hij, verguisd en verarmd, maar beslist niet vergeten.


Lees ook
Wat O.J. onthult over de VS

Wat O.J. onthult over de VS