Inwoners van de Russische steden Orenburg en Orsk in de Oeral zijn woedend over de lakse aanpak van de overstromingen, die grote delen van de regio en het noorden van Kazachstan al dagen onder water zetten. De overstromingen zijn het gevolg van hevige regens en grote hoeveelheden smeltwater door plotseling gestegen temperaturen. Daardoor braken twee dijken door op vrijdag en op maandag en kwamen zeker tienduizend woningen onder water te staan.
Maar het is vooral de lakse houding van de autoriteiten die de woede wekt van de bevolking. Twee dagen voor de eerste doorbraak van vrijdag, had de burgemeester van het getroffen Orsk, Vasili Kozoepitsa, nog laten weten dat er geen acute dreiging was voor overstromingen. „Hoe kun je hem nu nog vertrouwen?”, zei een boze inwoner tegen de Russische nieuwssite Republic. Ook het hoofd van het Russische ministerie voor Noodsituaties, Aleksandr Koerenkov, haalde zich de woede van inwoners op de hals, toen hij maandag zei dat burgers al een week geleden waren opgeroepen te evacueren en zij de ellende daarom vooral aan zichzelf te wijten hadden.
Burgercomité
Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten tegen „deelname aan ongeoorloofde massabijeenkomsten”, verzamelden zich maandag honderden boze inwoners zich op het centrale plein van Orsk en eisten een hogere compensatie dan de omgerekend paar honderd euro die gebruikelijk is voor geleden schade wegens overstromingen.
Ook beklaagden zij zich over onregelmatigheden en corruptie bij de aanleg van de dam. Tijdens de demonstratie kwamen er meldingen binnen van plunderingen van de ondergelopen huizen. Het feit dat de politie de demonstranten uiteen joeg, in plaats van de plunderaars te pakken, wekte nog meer woede.
Een onderhoud tussen leden van een ingesteld burgercomité en de gouverneur van de regio Orenburg, Denis Pasler, verliep eveneens gespannen. Pasler beval de aanwezigen hun telefoons uit te zetten, zodat zijn geen opnames konden maken van het gesprek. „Hoe kunnen wij dan bewijzen wat u ons heeft gezegd”, reageerden de actieleden boos, die zeiden geen enkel vertrouwen te hebben in de aanwezige media.
De autoriteiten kregen dinsdag bijval vanuit het Kremlin, waar Poetins woordvoerder Dmitri Peskov eveneens de schuld legde bij de bevolking. Hij benadrukte dat president Vladimir Poetin, om wiens directe hulp de inwoners hadden gevraagd, zich „intensief” bezighoudt met hun problemen.
Zoektocht naar schuldigen
Ook in Kazachstan hebben de ongekende overstromingen een verwoestende impact. Daar wordt het overtollige water vanuit Rusland aangevoerd via de uit zijn oevers getreden grensrivier Oeral. Zo’n 12.000 mensen en tienduizenden dieren werden geëvacueerd. In tien noordelijk gelegen regio’s werd de noodtoestand uitgeroepen. In een tv-toespraak sprak president Kassym-Jomart Tokajev van de grootste overstromingen in tachtig jaar.
Lees ook
Langs de opschuivende grens van Zuid-Ossetië leven de burgers in een zone van angst
Het water zal deze week zijn hoogtepunt bereiken. Ook in Kazachstan wordt naarstig gezocht naar de schuldigen en zijn verschillende onderzoeken ingesteld vanwege vermoedens van corruptie en nalatigheid. Deskundigen zijn kritisch op het overheidsbeleid. „De dreiging van overstromingen wordt gezien als een dreiging van de nationale veiligheid, maar het is onduidelijk welke instantie er verantwoordelijk voor is”, zei politiek analist Danijar Asjimbajev tegen Deutsche Welle.
Tokajev heeft al laten weten het beleid te zullen hervormen, zodra de crisis is bestreden.