Column | Oud worden is onverantwoordelijk

Waarom erger ik me zo aan het praten van demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Conny Helder (VVD) die waarschuwt dat de zestigplussers van nu nergens op hoeven te rekenen als ze oud worden: „We lopen tegen een muur aan, daar moeten we eerlijk over zijn.” De mensen lijken maar te denken dat ze gewoon ouder kunnen worden en dat er ‘wel een oplossing’ gevonden zal worden. Maar nee!

Ze heeft natuurlijk gelijk, er zijn steeds meer ouderen en er is te weinig personeel. Het heeft geen zin om nu te gaan roepen: „Heeft de VVD met alle bezuinigingen op publieke voorzieningen daar ook een rol in gespeeld?” We zijn waar we zijn en hoe nu verder.

Daar heeft de minister voor zichzelf wel ideeën over. Ze heeft bijvoorbeeld haar huis al zo ingericht dat ze op de begane grond kan wonen in de toekomst. Bravo! Voor wie dat niet mogelijk is: verhuis maar naar ergens waar dat wél kan.

De minister ruimt nu ook al haar huis op, want dat is zo’n gedoe voor de kinderen later. Dat is een drastische voorzorgsmaatregel, maar die zal weinig helpen tegen eenzaamheid, dementie, hulpbehoevendheid, tegen het onvermogen alleen naar buiten te gaan terwijl je best graag naar buiten zou willen. Daar is ook een antwoord op: je moet fit blijven! „Use it or lose it”, juicht de minister modern in het Engels en geheel vanuit het ideaal van de zelfredzame, autonome mens die natuurlijk geen last heeft van diabetes, versleten gewrichten, kanker, doofheid, hartfalen of een van de talloze andere ziekten en kwalen die de mensen bezoeken als ze oud worden.

En als het dan tóch niet gaat met die eenzame, krakkemikkige bejaarde op die bovenwoning in de stad, moet er mantelzorg komen.

Maar wie gaat die mantelzorg verlenen? Iedereen is tot het 67ste jaar aan het werk, en veel ouders zijn dan dus al ruim boven de 90. Dat kan in de cao’s geregeld worden met een mantelzorgverlof, zegt de minister, maar, voegt ze er optimistisch en zuinig aan toe, „samen mantelzorgen maakt zo’n verlof waarschijnlijk overbodig”.

Samen met wie? Zij spreekt over de kinderen van de oude mens, – die moeten er dan wel zijn. En ‘mantelzorgverlof’ klinkt leuk, maar veel mantelzorg komt neer op dagelijks langs gaan of mee naar de dokter op allerlei onwelkome momenten, een boodschap op een werkdag, telefoontjes moeten plegen enzovoort. Daar is geen verlof op ingesteld.

ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, heeft gereageerd op de ‘dialoognota’ over dit onderwerp die VWS de wereld in heeft gestuurd en zegt dat een samenhangende visie op ouder worden ontbreekt. Dat er allerlei knelpunten zijn: in de wijkverpleging bijvoorbeeld kost het de teams geld als ze mensen opleiden. Dat werkt niet direct stimulerend.

Maar het ergerniswekkende zit hem vooral in de toon van het ministerie: de mensen doen het weer eens fout. Ze denken niet genoeg na over de toekomst. Ze moeten zelf, zodra ze boven de 50 zijn, ‘het gesprek aangaan’ met hun ‘netwerk’. Daar zijn dan alvast ‘gesprekskaarten’ voor ontwikkeld: „Tip: sluit je ogen en stel jezelf voor over tien jaar op je verjaardag. [sic] Welke mensen zie je om je heen?”

Als dit realisme moet voorstellen geef ik weinig om het beleid van VWS. Welke mensen zie ik om me heen – geen idee. De mensen hebben nogal eens de neiging om zelf oud of ziek te worden, of zelfs dood te gaan, te verhuizen of weg te dwalen. Sluit je ogen en droom lekker verder.