Paus neemt 14 jaar na misbruikonthullingen religieuze status van Vlaamse bisschop Roger Vangheluwe af

Het Vaticaan heeft de religieuze status van de Vlaamse oud-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe afgenomen, waardoor hij zijn rechten en plichten als bisschop definitief kwijt is. Dat melden Belgische media donderdag. Vangheluwe, die formeel wel priester en bisschop blijft, gaf in 2010 toe zijn minderjarige neefjes sinds de jaren 80 dertien jaar lang te hebben misbruikt en verkracht.

De onthullingen uit 2010 brachten een grootschalig gerechtelijk onderzoek op gang om het seksueel misbruik in de Belgische kerk in kaart te brengen. Die zogeheten Operatie Kelk, die in de zomer van 2010 werd opgestart, richtte zich onder meer opoud-kardinaal Godfried Danneels, die op de hoogte zou zijn geweest van tientallen misbruikzaken. Het onderzoek is nog steeds niet afgerond en het is hoogst onzeker of de daders — velen zijn inmiddels al overleden — zullen worden bestraft. Afgelopen jaar werd ook een parlementaire onderzoekscommissie ingesteld, al is het nog onduidelijk wat die precies gaat onderzoeken.


Lees ook
Spaanse Rooms-Katholieke Kerk vraagt slachtoffers misbruik om vergeving

Ook in de Spaanse katholieke kerk was jaren sprake van seksueel misbruik van kinderen door priesters en andere geestelijken.

Met de sanctie, een zogeheten laïcisering, gaat het Vaticaan in op het verzoek van de Belgische nuntiatuur tot het ontslaan van de geestelijke uit zijn klerikale staat. Volgens de lokale pauselijke diplomaat waren de afgelopen maanden „ernstige nieuwe elementen” met betrekking tot de individuele zaak Vangheluwe boven water gekomen.

Nooit veroordeeld

De afgelopen jaren hadden Belgische bisschoppen herhaaldelijk om het intrekken van de religieuze status gevraagd. Ook de Belgische premier Alexander De Croo had er in januari bij het Vaticaan op aangedrongen om de sanctie met het oog op „het goede verloop” van het pauselijke bezoek aan België dat gepland staat voor september van dit jaar. Donderdag sprak De Croo van een „belangrijke stap voor de slachtoffers”.

De 87-jarige Vangheluwe, die op dit moment afgezonderd leeft in een Franse abdij, werd zelf nooit veroordeeld voor het seksueel misbruik. De beslissing van het Vaticaan is vooral een symbolische stap. Met de laïcisering mag Vangheluwe nu ook officieel geen mis meer voorgaan of de biecht afnemen, wat hij in de praktijk al langere tijd niet meer deed. In 2010 werd Vangheluwe vanwege de onthullingen gedwongen een stap opzij te zetten.