Werk van miljoenen rupsen

Fotograaf Theo Bosboom kon zijn ogen bijna niet geloven, toen hij op een avond in juni 2023 bij een grote, oude wilgenboom in het dorp Boven-Leeuwen aan de Waal aankwam. De boom was helemaal ingepakt in wit spinsel. Net als een deel van de begroeiing eromheen, en een aantal andere wilgenbomen in de buurt. „Bovendien krioelde het van de rupsen, miljoenen rupsen”, laat Bosboom weten in een toelichting op de foto’s, waarmee hij bij de recente verkiezing van de Zilveren Camera de tweede prijs won in de categorie natuur en wetenschap serie.

Foto’s: Theo Bosboom

Foto Theo Bosboom

Bosboom was naar Boven-Leeuwen afgereisd omdat hij via een Google-alert had begrepen dat er een uitzonderlijke rupsenexplosie was. „Ik heb de hele avond gefotografeerd en moest continu rupsen uit mijn haar, kleren en cameratas verwijderen”, aldus Bosboom. In de weken daarna heeft hij het proces van verpoppen en uitvliegen van de motten, en het herstel van de bomen, gefotografeerd. Hij ontdekte ook nog een tweede locatie met ingepakte wilgen, in de uiterwaarden aan de zuidkant van Arnhem, de stad waar hij woont. „Ik heb geprobeerd zowel de spookachtige schoonheid van de ingepakte bomen vast te leggen als de activiteiten van de hoofdrolspelers: de rupsen en motten zelf.”

Spinselmotten, ook wel stippelmotten (Yponomeutidae) genaamd, behoren tot een grote familie met ongeveer zevenhonderd soorten, meldde de website Nature Today twee jaar geleden. De vlinders zetten hun eitjes af in de schors van bomen, waaronder wilg, vogelkers en meidoorn. De eitjes overwinteren in de schors, en in het voorjaar komen de rupsen uit. Die maken stevige spinsels als bescherming tegen vijanden zoals vogels, roofkevers en sluipwespen. De rupsen eten vervolgens de bomen kaal. Die vraat stopt als ze gaan verpoppen tot vlinders, zo tegen eind juni. De vlinders zijn satijnwit en hebben zwarte stippen op hun vleugels – vandaar de naam stippelmotten. De bomen en struiken kunnen trouwens goed tegen die kaalvraat, schrijft Nature Today. Ze herstellen snel en lopen later in het seizoen opnieuw uit.

Spinselmotrupsen worden trouwens vaak verward met de eikenprocessierups, aldus de website, maar ze hebben geen haren, en zijn „volstrekt ongevaarlijk voor mens en dier”.

Foto’s: Theo Bosboom

Foto Theo Bosboom


Foto Theo Bosboom