Column | Kamp blij op zondag

WNL Op Zondag noemt zichzelf ,,een rechts georiënteerd opinieprogramma’’ op tv, een omschrijving waar ik het van harte mee eens kan zijn. De gasten zijn vaak van rechtse signatuur, terwijl de linkse gasten vooral welkom zijn als ze er in enig opzicht ook rechtse opinies op nahouden.

Zondag waren Henk Kamp, erelid van de VVD, Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, Rosanne Hertzberger, lid van de Tweede Kamer voor NSC, en Arendo Joustra, oud-hoofdredacteur van EW, te gast. Verstandige mensen, zou je kunnen zeggen, al zijn er boze tongen – waaronder de mijne – die beweren dat Kamp de politieke geschiedenis zal ingaan als een van de grootste ministeriële rampen die Nederland ooit heeft getroffen.

Heeft dit Kamp ook tot een staat van enige bescheidenheid gebracht? Nee! Dat hoeft ook niet zolang er tv-programma’s zijn als WNL Op Zondag die liever ‘rechts georiënteerd’ dan ‘journalistiek onbevooroordeeld’ zijn.

Het gesprek ging vooral over de kabinetsformatie. Kamp was daar erg tevreden over. Hij sprak van „successen” dankzij de twee informateurs, en het werd nu tijd dat de vier onderhandelaars dit succesvolle voorwerk gingen afronden – dat was hun grote verantwoordelijkheid voor het landsbelang. „U zegt rechts kabinet,” corrigeerde hij nog gespreksleider Rick Nieman, „maar ik vind NSC meer centrum dan rechts, en centrum-rechts was de uitkomst van de verkiezingen, en dat moet nu waargemaakt worden.” Hoofddoel van dit kabinet moest voor Kamp het afremmen van de migratie zijn – en dat vertrouwde hij vooral Wilders wel toe. „Hij heeft een boel weggegeven, maar dit zal hij niet weggeven”, zei hij blij. „Ik denk dat dit nieuwe kabinet nodig is om dit op korte termijn te verbeteren.” „We gaan het zien”, sloot Nieman af.

Over naar het volgende onderwerp.

Je zou van de andere gasten enige kanttekening, misschien zelfs tegenwerping, mogen verwachten. Bijvoorbeeld: vindt u het werkelijk in het landsbelang dat een door de rechter voor groepsbelediging veroordeelde politicus in belangrijke mate gaat bepalen wat dit landsbelang moet inhouden? Een politicus die lak heeft aan parlement, rechterlijke macht en pers, en die op X tot op de dag van vandaag verbitterd doorgaat met haatzaaien?

Maar niemand voelde zich geroepen. Vriendelijke lachjes en keurige knikjes – dat was alles. Er wordt de laatste tijd veel gesproken over „de normalisering van Wilders”. In dit soort programma’s zie je dat die normalisering een feit is geworden: Wilders is aanvaard als een normaal, politiek fenomeen. Het is vooral opvallend dat ook in de top van een nieuwe partij als NSC daar kennelijk iedereen genoegen mee neemt. Niemand die zegt: „Vuile handen maken met Wilders? Daarvoor ben ik niet de politiek ingegaan. Bekijk het maar.”

Klaas Dijkhoff, voormalig VVD-leider, heeft gezegd dat het van de nieuwe premier zal afhangen of Wilders de komende jaren zijn zin krijgt. „Als die echt in de broekzak van Wilders zit, dan wordt het een normalisering van het gedachtengoed van de PVV en heb je een probleem.”

Tot dusver is die broekzak van Wilders een plek waar de rechts georiënteerde politici van Nederland zich best thuis voelen – of doen alsof.

„We gaan het zien.”