Kamerbrief: gevangenen eerder vrijgelaten en veroordeelden niet opgepakt vanwege personeelstekorten

Het personeelstekort bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is zo groot dat het kabinet besloten heeft gedetineerden vervroegd naar huis te sturen. Ook zullen veroordeelden die een celstraf van maximaal twee maanden moeten uitzitten, tijdelijk niet worden opgepakt. Dat schrijft demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) de Tweede Kamer vrijdagmiddag.

Op een totaal van 16.000 voltijdsbanen staan momenteel 1.100 vacatures open bij DJI – dat ’s lands gevangenissen bemant. Dit leidt ertoe volgens Weerwind dat 330 beschikbare cellen niet worden gebruikt. Eind dit jaar loopt dat aantal naar verwachting op tot 460 op een totaal van 6.900 cellen.

NSC-KamerlidJudith Uitermark Gedetineerden vroegtijdig naar huis sturen met een enkelband betekent morrelen aan het vonnis

De tekorten in het gevangeniswezen zijn zo groot dat arrestanten die op het politiebureau in een tijdelijke cel zitten, niet kunnen worden overgeplaatst naar penitentiaire inrichtingen. Volle cellen op het politiebureau maken dat nieuwe verdachten niet kunnen worden opgepakt. Minister Weerwind noemt die situatie „volstrekt onwenselijk”.

Tegen die achtergrond heeft hij daarom besloten per direct als „noodventiel” in bepaalde gevallen gedetineerden maximaal drie dagen eerder naar huis te sturen. Naast het niet oppakken van veroordeelden die nog maximaal twee maanden celstraf moeten uitzitten, zullen tijdelijk ook geen personen worden opgepakt die vervangende hechtenis moeten ondergaan, omdat ze hun boete niet betaalden of taakstraf niet uitvoerden.


Lees ook
De gevangenissen drugsvrij? Geen telefoons? De bewaarders geloven er zelf niet meer in

Als het aan minister Weerwind ligt kunnen criminelen die tot maximaal 1 jaar celstraf zijn veroordeeld straks hun  straf deels thuis uitzitten met een <strong>enkelband</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/kamerbrief-gevangenen-eerder-vrijgelaten-en-veroordeelden-niet-opgepakt-vanwege-personeelstekorten.jpg”><br />
</a></p>
<h2 class=Kritiek rechtspraak

Afgelopen december besloot Weerwind al om tijdelijk geen zelfmelders op te roepen: veroordeelden die hun gevangenisstraf in vrijheid mogen afwachten. Terwijl afgelopen najaar 1.400 zelfmelders op de tenuitvoerlegging van hun straf wachtten, is dat aantal inmiddels opgelopen naar 2.000.

Destijds kondigde de demissionair minister ook aan te overwegen veroordeelden eerder vrij te laten en een deel van hun gevangenisstraf thuis, met een enkelband, uit te laten zitten. De Raad voor de rechtspraak toonde zich destijds tegenover NRC bijzonder kritisch. Rechters maken namelijk welbewust een keuze voor een bepaalde straf en het morrelen aan die beslissing kunnen „het gezag en de geloofwaardigheid” van de rechtspraak beschadigen, aldus voorzitter Henk Naves.

Hoewel Weerwind in de Kamerbrief stelt dat het uitvoeren van rechterlijke vonnissen bij hem vooropstaat, blijft hij bij het plan, dat hij doorzet via een nog uit te werken noodmaatregel. Door sommige gedetineerden eerder naar huis te sturen met een enkelband, komen volgens de minister maximaal 250 cellen vrij.

Voor NSC-Kamerlid Judith Uitermark is dit onacceptabel. Ze laat weten een spoeddebat te hebben aangevraagd. „Als de rechter een celstraf oplegt, dan moet die worden uitgevoerd. Met de maatregel om gedetineerden vroegtijdig naar huis te sturen met een enkelband, morrelt de minister aan het vonnis van de rechter. De minister ondermijnt zo het gezag van die rechter en tast de beginselen van onze rechtsstaat aan, die is gebaseerd op de scheiding van machten.”

In de Kamerbrief benadrukt Weerwind dat het tijdelijke maatregelen betreffen. Hij noemt het voor de geloofwaardigheid van het strafrechtsysteem essentieel dat criminaliteit wordt bestraft en opgelegde straffen snel worden uitgevoerd. „Dit draagt niet alleen bij aan de vergelding van onrecht en genoegdoening richting slachtoffers, maar ook aan het voorkomen van nieuwe strafbare feiten en daarmee aan het veiliger maken van ons land.”


Lees ook
De gevangenissen drugsvrij? Geen telefoons? De bewaarders geloven er zelf niet meer in, want ze komen nauwelijks aan celinspecties toe

Als het aan minister Weerwind ligt kunnen criminelen die tot maximaal 1 jaar celstraf zijn veroordeeld straks hun  straf deels thuis uitzitten met een <strong>enkelband</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/kamerbrief-gevangenen-eerder-vrijgelaten-en-veroordeelden-niet-opgepakt-vanwege-personeelstekorten.jpg”><br />
</a></p>
<p><dmt-util-bar article=