Kennis bevrijdt

‘Life is as good as your mindset.” Wij van de Smibanese University geloven heilig in deze phrase. De ervaring heeft ons dit door de jaren heen geleerd, en dagelijks ontpoppen er momenten die deze overtuiging voor mij bevestigen. De reflecties van onze mind bepalen wat en hoe we shit ervaren. Zo ook met het internet. Maar al te vaak hoor ik mensen zeggen dat het internet een nare plek is, of dat sociale media toxic is en what not. Bij mij gaan zulke takkies er ene oor in andere uit. Want ook het internet en wat we hierbinnen ervaren is een reflectie van onszelf, en zodoende onze mindset.

Wij van de Smibanese University zien zoals we in onze introductieles al vertelden de wereld als ons klaslokaal. Leren kan overal en op ieder moment. En het internet? Soms wanneer ik iets tegenkom op het net waardoor ik mezelf rijker reken, denk ik bij mezelf wauw! dat er iets is als het internet.

Gisteren bijvoorbeeld, kwam ik een interview tegen van de Amerikaanse radio-host Sway, die al decennialang met z’n programma Sway In the Morning de Hiphopgemeenschap voorziet van de nieuwste relevanties. Te gast in zijn programma was Yakhi Awakaned, een jongeman uit St. Louis, Missouri met een hele mooie message. In een nutshell gaat z’n verhaal als volgt. In ze tienerjaren bepaalde het algoritme van z’n omgeving dat hij belandde in de streets van St. Louis. Naar eigen zeggen was hij een verdwaald gang-member die in ieder opzicht een destructief leven leidde. Criminaliteit was zijn enige toekomstperspectief, zijn zelfbeeld was meer dan negatief, en zoals de meeste die zo’n bestaan leiden was hij zijn levenslust allang verloren. Hoe hij omging met die libi uitte zich ook in hoe hij omging met zichzelf, en op z’n 21e (!!) kreeg hij een hartaanval die hij gelukkig voor hem overleefde. De oorzaak was ze lifestyle, want hij dacht troep, deed alleen maar troep, en at daarom ook een hoop troep. Door zijn voedingspatroon kampte hij met extreem overgewicht, en hij gebruikte dagelijks allerlei drugs alsof hij niet meer wilde leven. Maar dit moment werd een keerpunt in z’n libi, dat hem liet beseffen dat er iets drastisch moest veranderen als hij nog wilde leven.

De medicatie die hij kreeg in reactie op z’n medische toestand zorgde ervoor dat hij erectieproblemen kreeg. Toen dit gebeurde, besloot ’ie op het internet uit te zoeken hoe hij op een natuurlijke wijze z’n gezondheid kon herstellen. Youtube, de opperbaas der bazen op het net leidde hem naar Dr. Sebi, een kruidkundige genezer die toen hij nog leefde de pionier was op het gebied van natuurlijke genezing. Dr. Sebi’s leer veranderde z’n hele leven. Hij wist hierdoor niet alleen zichzelf te genezen, maar inmiddels heeft hij hele businesses, opvangcentra en noem maar op toegewijd aan de leer die hij zich via Dr. Sebi eigen heeft gemaakt. Knowledge liberates.

Wat mij pakte in z’n hele relaas was dat hij zei dat hij geen hartaanval had, maar hij z’n hart aanviel met zijn lifestyle. Het is maar hoe je ’t bekijkt snap je. Overkomt het je, of laat je het jou overkomen?

Wat ik zo magisch vind aan het internet is dat het een doorgeefluik is van informatie, en dat alles in a matter of seconds tot je beschikbaarheid komt. In de rubriek van week 9 vertelde ik dat Google je beste vriend is. Maar het internet? Zie dat als de baarmoeder van informatie, want dat is waar alle fino zich voortplant. Thank God for the internet.

Prof. Soortkill is oprichter van SMIB Worldwide, een creatieve organisatie uit de Bijlmer. En van de Smibanese University, waarvoor hij het Smibanese woordenboek 2.0 publiceerde en Smibologie. Each one, teach one.