Kabinet houdt vast aan omstreden aanpak asielzoekers, ondanks afwijzing door rechter

Ondanks aanzwellende kritiek volhardt het kabinet in het plaatsen van ‘kansarme’ asielzoekers in een afgesloten opvang. Het gaat om de omstreden procesbeschikbaarheidslocatie (PBL), die volgens de rechter een „vorm van vrijheidsbeperking” is.

NRC berichtte in februari dat demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz (VVD) via een vertrouweling plannen doorvoerde waarmee ‘overlastgevende’ asielzoekers op onduidelijke gronden in deze PBL terechtkomen. Ze moeten daar binnen de hekken blijven, in een soort detentieregime. ‘Overlast’ is opzettelijk niet precies gedefinieerd, zodat zo veel mogelijk asielzoekers in de PBL kunnen worden gestopt. De politie wilde niet meewerken, meldde NRC, onder meer omdat ze vreesde dat de aanpak in de praktijk zou kunnen leiden tot profilering van asielzoekers op basis van hun nationaliteit. Na de berichtgeving eiste de Tweede Kamer opheldering.

In een brief aan de Kamer bevestigen Yesilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en migratie, VVD) vrijdag dat er geen scherpe definitie voor ‘overlast’ is opgesteld. Ze schrijven dat ‘kansarme asielzoekers met overlastgevend gedrag prioriteit’ hebben voor de aanpak in de PBL. Dat de definitie van overlast niet is vastgelegd „geeft professionals in de keten de ruimte om hierin een gerede afweging te maken”.

Volgens Van der Burg en Yesilgöz is in de PBL „geen sprake” van „verkapte detentie”. Ze schrijven dat ze zich „onvermoeid blijven inzetten” voor het inrichten van meer PBL-locaties. De eerste PBL werd afgelopen zomer geopend in Ter Apel, de tweede wordt binnenkort verwacht in Budel, over een derde wordt onderhandeld met Almere.


Lees ook
Hoe een schaduwteam van Yesilgöz een omstreden asielaanpak doorvoerde

Hoge stalen hekken omgeven de speciale ‘procesbeschikbaarheidslocatie’ op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hier moeten ‘overlastgevende asielzoekers’ 
22 uur per dag verblijven.

‘Wrang’

Vlak voor de Kamerbrief verscheen vrijdag ook een uitspraak van de rechtbank Den Haag, die oordeelt dat voor de PBL onvoldoende wettelijke grondslag bestaat. De rechtbank stelde een Algerijnse asielzoeker die zijn verblijf aanvocht in het gelijk. „De vrijheidsbeperking die zo groot is als deze moet wel goed geregeld worden”, aldus de rechtbank. „Dat is hier niet gebeurd.” Het was de eerste keer dat de rechter zich uitspreekt over de locatie. De uitspraak kan het einde betekenen voor de PBL in deze vorm. In een reactie noemt het ministerie van Justitie en Veiligheid de uitspraak „wrang”. „We gaan de uitspraak bestuderen en bekijken in hoeverre die verder consequenties heeft.”

Op verzoek van de Kamer heeft het ministerie tientallen interne stukken vrijgegeven over de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Uit de stukken wordt duidelijk dat ambtenaren worstelden met de werkwijze van de nationaal coördinator overlastgevende asielzoekers Kees Loef. Hij geldt als de vertrouweling van Yesilgöz en oefende druk uit op de ambtenaren om mee te werken aan een door hem bedachte aanpak voor overlastgevers.

over nationaal coördinator Kees LoefBaas van de vreemdelingenpolitie Jij zet de politie hierdoor onder druk, om iets uit te gaan voeren terwijl de politie hier (nog) niet achter staat

Vlak na Loefs aantreden in 2022 vraagt de coördinator bij de top van het ministerie om een „vorm van doorzettingsmacht”. Ook wil Loef „het mandaat” om alle medewerkers uit de asielketen op ieder moment te kunnen spreken. „Echt niet handig”, schrijven ambtenaren over zijn verzoek.

Later uit een ambtenaar zijn onvrede over dat Loef weinig op papier wil zetten. Volgens de ambtenaar is het „echt nodig” om Loef in te kaderen, „ook financieel”. „Ik hoor namelijk dat hij op meerdere plekken geld toezegt.” De mail eindigt met: „Heb hier niet helemaal een lekker gevoel bij zo.” Loef, die in zijn jaar als coördinator bijna twee ton verdient, verkeert volgens het mailverkeer ten onrechte in de veronderstelling dat hij 45 miljoen euro tot zijn beschikking zou hebben.

Vreemdelingenpolitie

In de geopenbaarde mails staan ook discussies tussen Loef en de vreemdelingenpolitie, waar bezwaren zijn tegen de vergaande aanpak van overlastgevers. „Jij zet de politie hierdoor onder druk, om iets uit te gaan voeren terwijl de politie hier (nog) niet achter staat”, schrijft de baas van de vreemdelingenpolitie aan Loef, die hem terugmailt dat de minister achter zijn plannen zou staan en dat hij ’s avonds met haar belt.

Volgens Van der Burg en Yesilgöz opereerde de coördinator „binnen de bestaande gezagslijnen”, schrijven ze aan de Tweede Kamer. „Voor zover de indruk bestaat dat de Coördinator in de uitvoering daarvan oneigenlijke druk heeft uitgeoefend op de politie en het Openbaar Ministerie hechten wij eraan te benadrukken dat van een dergelijk mandaat geen sprake was.”

In de Kamerbrief wordt ook ingegaan op de nieuwe aanpak van het OM voor overlastgevende asielzoekers. Die aanpak kwam er „na overleg met bewindslieden”, zo citeerde NRC eerder uit een intern document van het OM. Maar volgens de Kamerbrief hebben de bewindslieden zich daar niet mee bemoeid. Het OM heeft geheel „uit eigen beweging” een aanpak verzonnen om „de afdoening van misdrijven door overlastgevende asielzoekers” te „verbeteren”, aldus Van der Burg en Yesilgöz.


Lees ook
Wat zijn de juiste asielcijfers over nareizigers? Een Kamermeerderheid wil geen debat

Statushouder Mohammed werd in december vorig jaar herenigd met zijn vrouw Esraa en dochter Julia.