Nieuwe kleurstof maakt spijkerbroek ook blauw, maar dan zonder de bijkomende milieuschade

Een spijkerbroek is in één oogopslag te herkennen, aan de structuur en aan het typische blauw. Indigo heet de kleurstof die daarvoor zorgt. Mooi, maar het verven van spijkerstof – een miljardenindustrie – zorgt voor veel milieuschade. Onderzoekers van de Technische Universiteit Denemarken hebben een nieuwe kleurstof ontwikkeld die ook het typische blauw oplevert. Deze kleurstof kan met minder schadelijke processen worden aangebracht, schrijven ze in Nature Communications. De aanpak is 92 procent beter voor het milieu, maar is nog wel duurder dan conventioneel verven met indigo.

Indigo werd oorspronkelijk gewonnen uit een plant – Polygonum tinctorium – maar tegenwoordig wordt het in een fabriek gemaakt. Kleding verven met indigo is zo schadelijk omdat het molecuul stevige bewerking nodig heeft voordat het als verf op de stof blijft plakken. De agressieve chemicaliën die hierbij komen kijken zijn giftig voor zowel de mens die ermee moet werken als de natuur waarin het via afvalwater terecht kan komen.

In het lab gesynthetiseerd

De nieuwe kleurstof heet indican. De onderzoekers hebben hiervoor opnieuw naar de indigoproducerende plant gekeken en daar een molecuul gevonden dat een voorloper van indigo is. Ook dit molecuul wordt niet direct uit planten gewonnen, maar is in het lab gesynthetiseerd. Volgens de onderzoekers kunnen indigofabrikanten het maken zonder al te veel aanpassingen in het productieproces.

Indican is duurder om te maken dan indigo. De onderzoekers schatten het op 10 dollar per kilo, tegenover 5 dollar per kilo voor indigo. Ook is er meer water nodig bij de productie. Het grote voordeel van indican zit hem dan ook in de stap erna: indican is oplosbaar in water, er zijn geen agressieve chemicaliën meer nodig om de kleurstof op de spijkerbroek te krijgen.

De nieuwe stof is kleurloos. Met enzymen of licht kleurt het behandelde textiel blauw

Er zijn wel andere hobbels: indican is kleurloos. Er is nog een productiestap nodig om de spijkerbroek blauw te laten kleuren. Dat kan op twee manieren: met enzymen en met licht.

Bij de eerste methode knipt een enzym indican op, waarna de blauwe kleur ontstaat. In plaats van het verfbad dat bij indigo gebruikelijk is, stellen de onderzoekers een proces met twee keer sprayen voor. De eerste spray bevat indican, de tweede spray het enzym. Ze hebben dit zelf niet op grote schaal getest, maar omdat enzymen bij meer textielproductie wordt gebruikt verwachten ze dat het goed en goedkoop moet kunnen.

De manier met licht is simpeler. Net als bij het enzym zorgt ook licht ervoor dat indican wordt opgeknipt, de spijkerbroek kleurt daarbij geleidelijk blauw. Het werkt met precies afgesteld ledlicht – wat in de productiehal het meest voor de hand ligt – maar ook met buitenlicht of een lamp die mensen thuis hebben. Wie weet is er binnenkort een witte broek te koop die langzaam blauw kleurt. De lichtmethode duurt iets langer dan de enzymatische methode.

Verven met enzymen is voor mens en milieu het beste. Het is 92 procent minder schadelijk dan de traditionele verfwijze met indigo. Voor de lichtmethode is dat 73 procent. Deze percentages zijn de uitkomst van een uitgebreide mix van criteria. Vooral het elektriciteitsgebruik maakt dat het percentage van de lichtmethode iets lager is, daarentegen vraagt deze methode wel om minder grondstoffen dan verven met enzymen. Om het geld hoeven fabrikanten het niet te laten: economisch gezien komen beide methoden dicht in de buurt bij verven met indigo.