Er wordt 27 miljoen euro vrijgemaakt voor de financiering van gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met long covid (ook wel post-covid genoemd). Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde donderdag in met een wijziging van de begroting van het ministerie van VWS, op initiatief van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Julian Bushoff. In de centra, die „in verschillende Nederlandse ziekenhuizen” moeten worden geopend, zouden patiënten behandeld moeten worden en onderzoek moeten worden gedaan, „ook met speciale aandacht voor kinderen met post-covid”.
Deze week boden patiënten een petitie aan voor het openen van zulke behandelcentra. Ruim honderdduizend mensen ondertekenden de oproep.
Patiënten met long covid kunnen op dit moment alleen terecht bij hun huisarts. Daarnaast is er een regeling die fysiotherapie en ergotherapie vergoedt. Maar specialisten bezoeken, is vrijwel nooit een optie. Voor de naar schatting 94.000 ernstig zieke patiënten, die soms volledig bedlegerig zijn, is er nauwelijks zorg. Hoewel er geen genezende behandeling bestaat, hebben sommigen baat bij bepaalde medicijnen die specialisten kunnen voorschrijven. In Duitsland zijn inmiddels tientallen klinieken waar patiënten met langdurige klachten na covid onderzocht en behandeld worden.
Lees ook
Speuren naar de verklaring voor long covid
Nauwelijks expertise
Over het openen van zulke behandelcentra wordt al zeker drie jaar gediscussieerd. De vier longcovidpoli’s die na de eerste golf werden geopend, moesten hun deuren sluiten door gebrekkige financiering. Zorg in ziekenhuizen wordt bij de verzekeraars gedeclareerd via vaste ‘betaaltitels’, maar voor deze zorg, die niet onder één specialisme valt, bestaan zulke standaard vergoedingen niet. Betrokken specialisten waarschuwden dat door het ontbreken van zulke centra nauwelijks behandelexpertise wordt opgebouwd en dat weinig zicht is op patiënten. Ze pleiten voor behandeling en onderzoek in één centrum.
Oud-zorgminister Kuipers leek aanvankelijk voorstander van behandelcentra. Toen hij in het voorjaar van 2022 vragen kreeg over het openen van een „aparte longcovidkliniek”, antwoordde hij de Tweede Kamer dat hij in gesprek wilde „om ervoor te zorgen dat die expertisecentra er komen”. Een jaar later beloofde de minister zelfs „extra budget voor meerjarig onderzoek en een expertisecentrum post-covid”.
Enkele maanden later was dat voorstel van de baan. Kuipers liet weten dat er een netwerk komt waarin specialisten kennis kunnen delen. De Kamer nam vervolgens een motie aan om toch behandelcentra te openen. Kuipers wilde daar geen uitvoer aan geven: in televisieprogramma Kassa legde hij dit najaar uit dat er wat hem betreft voldoende zorg is geregeld. Als artsen daar anders over denken, redeneerde Kuipers, kunnen zij die centra openen. „Mijn antwoord aan die dokters is: dat kunt u zelf doen”, zei Kuipers. „Ik ga er niet over.”
Lees ook
Dave Jonkers had werk, hobby’s, een sociaal leven. En toen kreeg hij long covid