Schouten pakt verrassend WK-zilver op 100 meter schoolslag

Zwemster Tes Schouten is vooral dankzij haar sterke tijd „echt blij” met de zilveren WK-medaille die ze dinsdag veroverde op de 100 meter schoolslag. Het 23-jarige talent dacht van tevoren niet al te veel waarde te hechten aan een podiumplek op het matig bezette toernooi in Doha, maar zag dat ze met haar 1.05,82 „ook iets kan richting Parijs”, verwijzend naar de Olympische Spelen van komende zomer.

Schouten werd op de vorige WK nog tiende op dit nummer. Zes van de negen zwemsters die haar toen klopten, kozen ervoor dit toernooi over te slaan. Titelverdedigster Ruta Meilutyte uit Litouwen en de Zweedse nummer 7 Sophie Hansson werden al in de voorrondes uitgeschakeld. Schouten: „Die hadden eigenlijk op het podium moeten staan en dat is ze niet gelukt, dus ja. En over tien jaar is er niemand die denkt: oh, die was er niet en die was er niet.”

Lange slag

De Bodegraafse was niet helemaal tevreden over haar optredens in de voorrondes en schaafde haar techniek voor de finale bij. „Gisteren zwom ik iets te gehaast. Dus vanmorgen en vanmiddag ging de volle focus op weer die lange slag pakken, waarmee ik vorig jaar ook mijn persoonlijk record zwom. En daar ging ik wel een stukje sneller mee”, zei Schouten lachend over haar tijd, die dicht in de buurt kwam van haar Nederlands record van 1.05,71.

Schouten kreeg daarmee ook de bevestiging dat ze er goed voor staat richting de Spelen, haar belangrijkste doel van het jaar. „Ik ben blij dat deze tijd nu al is gelukt. En ik hoop dat ik in de komende maanden gewoon nog wat kan verbeteren.” De Chinese Qianting Tang was in de finale nu nog duidelijk te sterk (1.05,27).

Ook in Doha moet het mooiste voor de onder Mark Faber trainende zwemster mogelijk nog komen. Vrijdag staat de finale van de 200 meter schoolslag op het programma, het nummer waarop ze vorig jaar in Japan haar eerste WK-medaille veroverde (brons). „Daar heb ik altijd iets meer vertrouwen in en het is meer mijn ding, dus daar kijk ik ook heel erg naar uit.”

Het zilver van Schouten was na het goud van de estafettevrouwen op de 4×100 meter vrije slag de tweede Nederlandse medaille op de langebaan in Doha. Op de afgelopen WK in Japan was de eindopbrengst één keer zilver en twee keer brons. (ANP)