NCTV-medewerker met ruim 900 geheime documenten in huis opgepakt

Een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokko. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van NOS. Bij de 64-jarige man thuis werden ruim negenhonderd staatsgeheime documenten aangetroffen, zo meldde het OM woensdag op een pro-formazitting.

Bijna 350 documenten waren afkomstig van de inlichtingendienst AIVD, 65 documenten kwamen van de militaire inlichtingendienst MIVD. Ab el M. werd in oktober vorig jaar opgepakt op Schiphol, toen hij op het punt stond naar Marokko te reizen. Hij had op dat moment een grote hoeveelheid harde schijven en usb-sticks bij zich, met daarop ruim twintig staatsgeheimen en ruim honderd andere geheime documenten, daterend van 2007 tot 2023.

El M., die vijftien jaar celstraf kan krijgen, was eerder in beeld gekomen nadat het AIVD hem had aangemerkt als mogelijke spion voor Marokko. Zo zou hij tweemaal staatsgeheimen hebben geprint en deze informatie thuis bewaren. Sinds 2020 zou hij in contact hebben gestaan met hooggeplaatste ambtenaren van de Marokkaanse inlichtingendienst, die ook zijn reizen naar Marokko regelde. Mogelijk zou de man al sinds 1995 in contact hebben gestaan met Marokkaanse inlichtingendiensten.

Volgens het OM kan het onderzoek naar de man, die zich op zijn zwijgrecht beroept en niet verscheen op de zitting, nog zeker een jaar duren vanwege de grote hoeveelheid data die moet worden doorzocht. De man blijft voorlopig in preventieve hechtenis vastzitten.