Trump niet immuun, kan worden vervolgd voor inmenging bij verkiezingen

De Amerikaanse oud-president Donald Trump kan worden vervolgd voor inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen in 2020. Trump beriep zich op presidentiële immuniteit, maar een Amerikaans hof van beroep heeft dinsdag geoordeeld dat hij daar geen aanspraak op maakt. De verwachting is dat Trump tot aan het Hooggerechtshof door zal procederen om vervolging af te wenden.


Lees ook
Trumps verzet tegen zijn verkiezingsnederlaag achtervolgt hem nu ook juridisch

Ex-president tijdens een optreden bij een religieus congres in Washington, juni dit jaar.

De zaak van de Amerikaanse justitie draait om de handelingen die Trump verrichtte om de verkiezingsnederlaag van november 2020 ongedaan te maken, en zo zelf aan de macht te blijven. Zo beweerde hij herhaaldelijk dat in meerdere staten stembusfraude zou zijn gepleegd, zonder daarvoor bewijs te leveren. Ook speelde de Republikein een grote rol in de bestorming van het Capitool door zijn eigen supporters.

Volgens de tenlastelegging, die vorig jaar openbaar werd gemaakt, zou Trump willens en wetens hebben geprobeerd om aan de macht te blijven. Verhoorde ingewijden zeiden dat Trump besefte dat hij de verkiezingen had verloren, maar hij dit met „destabiliserende leugens over verkiezingsfraude” wilde voorkomen.

Rechtszaak

De inhoudelijke behandeling stond in eerste instantie in maart gepland, maar werd vorige week uitgesteld omdat de uitspraak over de presidentiële immuniteit op zich liet wachten. Een nieuwe datum ligt nog niet vast. Of dat nog in maart zal zijn, hangt mede af van Trump: hij moet voor 12 februari laten weten of hij bij het Hooggerechtshof gaat proberen alsnog een streep te laten zetten door de vervolging.

Aanklager Jack Smith is er veel aan gelegen om de zaak snel voor te laten komen. Mocht Trump schuldig worden bevonden, dan mag hij zich waarschijnlijk niet kandidaat stellen voor een tweede presidentstermijn. De oud-president is de grote favoriet om opnieuw de kandidaat te worden van de Republikeinen, nadat hij de eerste twee voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire wist te winnen.