MIVD vindt Chinese malware op computersysteem krijgsmacht

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft vorig jaar Chinese spionagesoftware gevonden op een computersysteem van de krijgsmacht, meldt het ministerie van Defensie. Het ging volgens de MIVD om door „een Chinese statelijke actor” geplaatste „geavanceerde malware”.

De malware werd gevonden op een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht met minder dan vijftig gebruikers. Omdat het systeem op zichzelf stond, leidde het niet tot schade aan het netwerk van Defensie.


Lees ook
Hoe Balkenende en Rutte de deuren openzetten voor Russische spionage

O.a. Gerhard Schröder, François Fillon, Angela Merkel, Mark Rutte en Dmitri Medvedev bij de opening van Nord Stream, 8 november 2011, in Lubmin, Duitsland. Matthias Warnig, oud-Stasi-majoor en directeur van Nord Stream, staat aan de rechterkant.

De aangetroffen spionagesoftware installeert een „achterdeurtje” door gebruik te maken van een al bekende kwetsbaarheid in FortiGate-apparaten. Daarop staan computersystemen van het bedrijf Fortinet om op afstand te kunnen werken.

Fortigate

De MIVD deelt op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum meer details over de malware en de werkwijze van de Chinezen, zodat andere gebruikers van Fortigate vast kunnen stellen of ze ook slachtoffer zijn geworden en zich kunnen beschermen tegen spionage.

„De MIVD kiest er voor het eerst voor om een technisch rapport over de werkwijze van Chinese hackers openbaar te maken”, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie (D66) daarover. „Zo verhogen we de internationale weerbaarheid tegen dit soort cyberspionage.” De MIVD waarschuwt al jaren voor spionage door China.