Pastoor weigert prinsessenpaar hostie: gehele carnavalsvereniging boycot de mis

De Vreigeleire heet de carnavalsvereniging van Itteren (gemeente Maastricht). Vanuit het plaatselijke dialect vertaald naar het Nederlands: de bekvechters. Maar het conflict dat is ontstaan tussen de club en de plaatselijke pastoor gaat verder dan een speelse woordenstrijd. Dat gaat om principes.

Pastoor Horsch heeft op voorhand duidelijk gemaakt dat hij Carly en Helen, dit jaar het prinsessenpaar van De Vreigeleire, de hostie zal weigeren tijdens de carnavalsmis. Hij zei tegen hen het uitreiken van „het lichaam van Christus” niet te kunnen verenigen met zijn geloof en geweten.

Carly Lhomme en Helen Meyers kregen in het weekend telefoon van Horsch: of hij bij hen thuis langs mocht komen? Lhomme: „Eenmaal op bezoek zei hij dat we tijdens de carnavalsmis wel ter communie mochten gaan, maar dat we dan met de armen gekruist voor hem moesten gaan staan, waarna hij ons de hostie zou weigeren.”


Lees ook
Vaticaan: transgender personen die geen schandaal of verwarring veroorzaken, mogen gedoopt worden

Een beeld uit de Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad. Transgender personen en kinderen van lhbti-koppels mogen voortaan gedoopt, laat het Vaticaan weten.

Vaticaan

Die houding van de pastoor verbaast het paar. „We hadden hem leren kennen als iemand met oog voor de mensen”, zegt Lhomme. „Hij heeft ons zoontje gedoopt en bij eerdere missen mochten we gewoon ter communie. Dat hebben we hem ook voorgelegd. Maar volgens de pastoor was het nu anders, omdat we ons nu nadrukkelijk als paar presenteerden.”

Lhomme en Meyers vroegen de pastoor na zijn mededeling om hun woning te verlaten. „Voor het gesprek hadden we al afgesproken dat we in geval van weigering van de communie niet naar de carnavalsmis zouden gaan. Dat hebben we na het vertrek van Horsch ook doorgegeven aan de carnavalsvereniging. Die besloot meteen ook weg te blijven, net als de jeugdcarnavalsclub en het muziekgezelschap.”

Horsch, pastoor voor zes dorpen, was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Het Vaticaan bepaalde afgelopen december dat geestelijken homostellen mogen zegenen. Dat mag niet worden verward met goedkeuring van de relatie of het in de echt verbinden.


Lees ook
Paus Franciscus staat officieel zegen voor homostellen toe

Priesters zegenen homostellen tijdens een protest in Keulen afgelopen september.