Britse koning Charles heeft kanker, legt publieke taken neer

De Britse koning Charles III heeft kanker, zo meldt Buckingham Palace maandagavond op X. Aan wat voor vorm van kanker de 75-jarige vorst lijdt, heeft het paleis niet bekendgemaakt. Sinds maandag wordt Charles behandeld.

Volgens Buckingham Palace is koning Charles „volledig optimistisch over zijn behandeling, en kijkt hij er naar uit zo snel mogelijk terug te keren naar zijn verantwoordelijkheden als vorst”. Andere leden van het koningshuis zullen tot die tijd zijn publieke taken overnemen. Intussen blijft hij wel zijn staatsrechtelijke taken vervullen.

Vorige week bezocht de koning een privékliniek in Londen om een prostaatonderzoek uit te laten voeren. Sindsdien wordt hij behandeld voor een vergroot prostaat. De kanker werd tijdens de behandeling ontdekt, maar het gaat niet om prostaatkanker.

Charles werd op 73-jarige leeftijd koning in september 2022 toen zijn moeder koningin Elizabeth II overleed. Zij was 70 jaar koningin. Charles is de oudste vorst die ooit is aangetreden in het Verenigd Koninkrijk, en de langst wachtende kroonprins(es) in de Britse geschiedenis.