Boeren met tractoren naar verschillende steden getrokken om te demonstreren

Boeren zijn donderdagavond met tractoren naar verschillende steden getrokken om te demonstreren. De grootste protestactie vond plaats in Arnhem, waar volgens Omroep Gelderland zo’n 120 trekkers bij het provinciehuis van Gelderland zouden staan. In de binnenstad van Amsterdam, op de Dam, staan zo’n vijftien tractoren. Ongeveer evenveel trekkers staan net buiten de binnenstad van Groningen, meldt persbureau ANP. Zij mochten na overleg met gemeente en politie niet het centrum in om naar het provinciehuis te gaan.

De demonstraties verlopen rustig. De boeren in Arnhem hebben een petitie aangeboden aan gedeputeerde Harold Zoet van de BBB. De boeren verzetten zich onder meer tegen het Europese klimaatprogramma Green Deal en het Nationaal Programma Landelijk Gebied, dat tot doel heeft om de Nederlandse natuur- en waterkwaliteit te verbeteren en daardoor gevolgen zal hebben voor veel boeren. In het pamflet waarschuwen de boeren dat ze zullen langskomen „op de stoep met troep” als niet aan hun eisen wordt voldaan.

Regeldruk

Op het Amsterdamse Damplein stond tot ongeveer 22.30 uur een groep boeren – met name mannen, een enkele vrouw – voor de verzameling trekkers met elkaar te praten. Op een van de voertuigen hangt een bord: ‘Wij boeren klimaatbewust, dus laat ons met rust.’ Ze demonstreren, vertelt melkveehouder Wilco Bark (40) uit de Noord-Hollandse gemeente Waterland, tegen „regelgeving” – zowel die uit Brussel als Den Haag.

„Alles is duurder geworden. De rente is hoger, onze verzekeringen zijn duurder, net als brandstof en voer”, zegt melkveehouder Bark op de Dam. „Tegelijkertijd kunnen we door beperkingen op bijvoorbeeld het uitrijden van vee minder voedsel produceren en is de melkprijs lager dan vorig jaar. Dat kan gewoon niet uit.”

Ook in andere Europese landen voerden boeren de afgelopen dagen actie, tegen per land verschillende nationale maatregelen. Een gedeelde grief is de door boeren zwaar ervaren regeldruk uit Europa. In Brussel, waar donderdag een EU-top werd gehouden, raakten boeren en agenten diezelfde dag slaags met elkaar.