CBS: aantal eerste asielverzoeken steeg in 2023, aantal nareizigers daalde

Ruim 38.000 mensen dienden in 2023 een eerste asielverzoek in Nederland in. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dat is acht procent meer dan het jaar ervoor, toen het om 35.500 aanvragen ging. De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op de asielcijfers van de Immigratie- en
Naturalisatiedienst (IND). De groei vlakte af ten opzichte van 2022, toen het aantal aanvragen met 44 procent steeg. Het aantal nareizigers, gezinsleden van mensen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen, nam afgelopen jaar met zeven procent af.

Driekwart van de asielzoekers die een eerste verzoek indienden was man, en drie op de tien waren jonger dan 18 jaar. Nareizigers waren overwegend vrouw (zes op de tien) en minderjarig (iets meer dan de helft). Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal nareizigers sinds 2021 iets boven de tienduizend blijft. Net als voorgaande jaren zijn vluchtelingen uit Syrië de grootste groep asielzoekers: meer dan een derde van de mensen die in 2023 een eerste verzoek indienden, kwam daar vandaan. Er zijn volgens data van de VN-vluchtelingenorganisatie momenteel ruim vijf miljoen Syriërs op de vlucht door een burgeroorlog die al jaren aanhoudt.

Andere grote groepen asielzoekers komen uit Turkije en Eritrea. De groep Eritrese asielzoekers is in 2023 met 72 procent gegroeid. In Eritrea zorgde een conflict in 2022 in de regio Tigray voor een humanitaire crisis. Zeshonderd verzoeken kwamen van mensen uit Oekraïne, 460 minder dan in 2022. Door de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming hoeven Oekraïners formeel geen asiel in Nederland aan te vragen.


Lees ook
De nieuwe spreidingswet moet voor 96.000 opvangplekken voor vluchtelingen komen

Vluchtelingen arriveren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.