‘Minstens helft gebouwen Gaza beschadigd of vernield’

‘Minstens helft gebouwen Gaza beschadigd of vernield’

In de inmiddels bijna vier maanden durende oorlog oorlog hebben de Israëlische strijdkrachten meer dan de helft van alle gebouwen in de Gazastrook beschadigd of vernield. Dat blijkt volgens de BBC uit een analyse van satellietgegevens door de City University of New York en Oregon State University. Onderzoekers van de universiteiten vergeleken huidige beelden met eerdere beelden om veranderingen in de hoogte of structuur van gebouwen te identificeren die op schade duiden.

Uit die analyse blijkt dat tussen de 144.000 en 175.000 gebouwen in de Gazastrook zijn beschadigd of vernield. Dat komt overeen met tussen de 50 en 61 procent van alle gebouwen in de smalle kuststrook. In de hele Gazastrook zijn er woonwijken platgegooid, winkelstraten in puin gelegd, universiteiten verwoest en landbouwgrond verstoord.

Uit de beelden blijkt ook dat de bombardementen op de zuidelijke en middelste deel van de Gazastrook sinds begin december zijn geïntensiveerd. Vooral de zuidelijke stad Khan Younis lag de afgelopen weken onder vuur. Dat is volgens Israël een bolwerk van Hamas.

Palestijnen ontvluchten de zwaar beschadigde stad Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Foto Mahmud Hams / AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben.


Lees hier ons vorige blog terug