Scandinavische artiesten willen Israël niet op het Songfestival

In verschillende Scandinavische landen wordt opgeroepen om Israël uit te sluiten van het Eurovisie Songfestival, vanwege de oorlog tegen Hamas in Gaza. In IJsland, Finland, Noorwegen en in gastland Zweden zijn petities getekend en open brieven gepubliceerd van artiesten om de European Broadcasting Union (EBU) te bewegen Israël van deelname uit te sluiten.

In Zweden, waar vanaf 7 mei het 68ste Songfestival in Malmö zal plaatsvinden, hebben meer dan duizend artiesten een open brief ondertekend die werd gepubliceerd in de krant Aftonbladet. „Dat sommige landen die zichzelf boven mensenrechten stellen toch welkom zijn bij internationale cultuurevenementen, bagatelliseert het schenden van internationaal recht en het lijden van de slachtoffers”, schrijven ze.

De brief werd ondertekend door artiesten als Robyn, Fever Ray, Viagra Boys en First Aid Kit, en voormalig Eurovisie-deelnemers Eric Saade en mezzo Malena Ernman – ook de moeder van activiste Greta Thunberg. Ze vinden dat de organisatie, die Rusland in 2022 wel uitsloot vanwege de invasie in Oekraïne, consequent moet zijn en Israël moet uitsluiten vanwege de oorlog in Gaza.

De Zweedse omroep SVT laat in een verklaring weten de beslissing aan de EBU over te laten.

Aurora en Ane Brun

Ook in Noorwegen, IJsland en Finland werden petities ondertekend. In Noorwegen tekenden ongeveer 300 artiesten een open brief, in Finland werden zo’n 1.400 handtekeningen gezet, en in IJsland zegt de omroep RÚV een petitie met meer dan 9.000 handtekeningen te hebben ontvangen. In Noorwegen, waar ook bij het gebouw van de publieke omroep NRK werd geprotesteerd tegen de deelname van Israël, ondertekenden onder andere Aurora, Ane Brun en Karpe. De Finse actievoerders zeggen dat omroep Yle zich moet terugtrekken als Israël mee mag doen.

Dat vroegen IJslandse artiesten ook aan de omroep RÚV, die liet weten een beslissing te zullen nemen nadat er in de nationale voorrondes een artiest is gekozen om voor het land uit te komen, wat in maart gebeurt. Als de winnaar alsnog niet mee wil doen vanwege Israël, dan heeft de RÚV daar vrede mee, zegt de directeur van de omroep op de eigen website.


Lees ook
Joost Klein naar het Songfestival: van onvermoeibare feestact tot popheld van een nieuwe generatie

Rapper Joost Klein vertegenwoordigt Nederland volgend jaar tijdens het Eurovisie Songfestival.

De EBU liet eerder al weten niet van plan te zijn Israël uit te sluiten, omdat het evenement a-politiek is en de liedjesstrijd tussen publieke omroepen is, en niet tussen landen. De Israëlische ambassadeur in Zweden reageerde door te zeggen dat het promoten van een boycot van Israël staat voor het steunen van de daden van Hamas.

Avrotros

De in Nederland verantwoordelijke omroep, AvroTros, zegt bij de NOS „veel met dit onderwerp bezig” te zijn, maar geeft geen commentaar op de deelname van Israël. „Wij gaan niet over wie wel of niet mee mag doen. Wij zijn een deelnemer.”

De AvroTros drong in 2022 wel aan op het uitsluiten van Rusland van het Songfestival.