Kamer definitief tegen commerciële vluchten vanaf Lelystad Airport

De Tweede Kamer wil definitief niet dat Lelystad Airport in gebruik wordt genomen voor commerciële luchtvaart. Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een motie van de Partij voor de Dieren die daartoe opriep. De vier partijen die momenteel onderhandelen over een mogelijke coalitie waren verdeeld: NSC en BBB stemden voor, PVV en VVD tegen.

De partijen vinden de opening van Lelystad Airport onverantwoord vanwege onder meer de gevolgen voor klimaatverandering, de gezondheid van omwonenden en de stikstofruimte die door het vliegveld wordt ingenomen. Dat een meerderheid het voorstel zou steunen lag in de lijn der verwachting. Zowel de linkse partijen als NSC, BBB en CDA hadden in hun verkiezingsprogramma opgenomen tegen commerciële luchtvaart vanaf Lelystad Airport te zijn.

De afgelopen jaren investeerden de politiek en Schiphol flink in het gereedmaken van het vliegveld voor commerciële burgerluchtvaart, zodat het op termijn de druk op Schiphol kon verlichten. In totaal ging zo’n 200 miljoen euro naar onder meer een nieuwe terminal en de verlenging van de startbaan. De opening werd meerdere malen uitgesteld. Eerst vanwege onduidelijkheid over de gevolgen voor het milieu en geluidsoverlast, later door stikstofberekeningen en de val van het kabinet Rutte-III.

Voor de val van het kabinet was het de bedoeling dat in 2024 een besluit zou worden genomen over de toekomst van Lelystad Airport. In september verklaarde de Kamer het onderwerp controversieel, waardoor de afhandeling aan de nieuwe regering zou worden overgelaten. Het is nu aan de formerende partijen om de oproep van de Kamer al dan niet over te nemen in een nieuw regeerakkoord, mocht dat er komen. De PvdD riep daarnaast ook op een alternatief plan op te stellen voor „een maatschappelijke investering in de regio”, in overleg met de lokale autoriteiten.