Nederland is een nieuw, innovatief stripblad rijker. Het wordt gemaakt door tekenaar en grafisch ontwerper George Adegite (34), die in heldere zwart-wit-tekeningen elke maand verhalen van bewoners van de Bijlmer – of de Bims, zoals bewoners hun wijk ook noemen – verbeeldt in geestige stripverhalen van één pagina.
Adegite noemt zijn nieuwe maandelijkse stripreeks SimsalaBims: een samentrekking van de toverspreuk simsalabim en Bims. Want „Amsterdam Zuid-Oost is een magische plek”, zei Adegite afgelopen donderdagavond in de openbare bibliotheek Bijlmerplein, waar gevierd werd dat je je nu op zijn strip kunt abonneren. „Je ziet hier op straat zoveel dingen gebeuren van topniveau. Straatvoetballers, bijvoorbeeld. Die doen acties met de bal, als mensen die op televisie in een wedstrijd zouden zien, zeggen ze: ‘wauw!’ Maar dat is hier aan de orde van de dag.”
De Bijlmerbewoners zitten ook vol bijzondere verhalen, merkte Adegite, die sinds zijn derde in de Bims woont. „Die verhalen wil ik in stripvorm vertellen, toegankelijk maken voor iedereen.”
In alle brievenbussen in de flat
Het begon heel bescheiden, zo’n twee jaar geleden, als buurtinitiatief – voor de bewoners van zijn flat, Geldershoofd. Hij kon daar een woning voor een gunstige huurprijs krijgen, als hij een bijdrage leverde aan de gemeenschap van flatbewoners. „Ik teken mijn hele leven al, en was als kind dol op strips als Donald Duck en Suske en Wiske”, vertelde de in Sittard geboren Adegite. Vandaar dat hij als grafisch vormgever, onder meer opgeleid aan het Media College, koos voor een strip als bijdrage aan zijn bewonersgemeenschap. Adegite maakte stripverhalen over de buurt en stopte die bij iedereen in zijn flat in de brievenbus.
Dat zijn medeflat- en buurtbewoners vol verhalen zaten, wist hij al. In 2021 had hij samen met Karim Khamis (met wie hij samen het grafisch-ontwerpbureau Cablai heeft) een YouTube-serie gemaakt voor het online-jong-talent platform Dorst van de VPRO: ‘Bims in de lobby’. In die filmpjes vroeg Adegite als liftjongen in de hal van zijn flat iedereen die uit de lift komt naar zijn of haar ervaringen.
Die verhalen (tori’s) inspireerden hem tot zijn éénpaginastrips over pakjesbezorgers en kapotte liften, of over misverstanden tussen bewoners en de popo, zoals de politie heet in Bijlmerstraattaal, het Smibanese. Hij kreeg er positieve reacties op. En, al in 2022, een Dutch Creativity Award.
Adegite ziet zijn strip als een nieuw begin voor meer multiculturele stripverhalen in Nederland: vandaar dat hij zijn strip ook in zwart-wit tekent, „zoals uit de begintijd van de strips”. Hij weet dat online te publiceren de trend is, maar dat wil hij niet. „Ik wil iets tastbaars maken, iets wat je in je handen kan houden. Dat je verzamelen kan.” Net zoals je dat vroeger met Donald Ducks deed, of stripalbums.
‘Hele sfeer van Bijlmer in strip’
Adegite geeft zijn maandelijke vervolgstrips zelf uit, samen met vriend en zakenpartner Khamis.
Ze zijn zeker niet de enigen die Bijlmerverhalen een breder publiek willen geven. Bij de presentatie van zijn SimsalaBims-stripabonnement in de Bijlmerplein-bibliotheek had Adegite ook andere creatieve ondernemers uit de Bims uitgenodigd. Zoals Professor Soortkill (schrijver van onder meer het Smibanese Woordenboek 2.0 en NRC-columnist), striptekenaar Darryl Veldman, die kinderboeken in het Surinaams (Sranan) maakt, Nathifa Elshot, mede-oprichter van de Bijlmer Bookstore, en rapper Kiddo Cee. De stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost Tanja Jadnanansing nam officieel de eerste landelijke stripuitgave van SimsalaBims in ontvangst. Zij zag de strip „die hele sfeer van de Bijlmer weet te vangen” als het zoveelste bewijs van dat Amsterdam-Zuidoost vol creatief talent is.