De Franse regering komt terug op haar plan om de belastingvoordelen op diesel voor gebruik in de landbouw terug te schroeven. Dat heeft de Franse premier Gabriel Attal vrijdag gezegd tijdens een bijeenkomst op een boerderij in Zuid-Frankrijk, melden internationale persbureaus. De bijeenkomst is bedoeld om de boze boeren te kalmeren. Na een week van protesten dreigden zij vrijdag opnieuw alle belangrijke toegangswegen naar Parijs te blokkeren.
„We zullen de landbouw boven alles stellen”, beloofde de premier tussen de hooibalen. Hij kondigde „tien maatregelen voor onmiddellijke vereenvoudiging” aan. Naast de belastingvrijstelling voor landbouwdiesel gaat het onder meer om minder administratieve inspecties en een duidelijkere regeling voor houtwallen (een aarden wal begroeid met bomen en struiken). Of deze maatregelen genoeg zijn om de boeren tevreden te stellen, is nog niet bekend.
Wegblokkades
Sinds donderdag 18 januari staat Frankrijk in het teken van boerenprotesten. Tientallen boze boeren blokkeerden toen de autoweg A64, vlak onder Toulouse. Sindsdien heeft het protest zich steeds verder over het land verspreid. Vrijdag was een belangrijke snelweg tussen Parijs en Lille geblokkeerd en tussen Lyon en de Spaanse grens is ook zo’n vierhonderd kilometer snelweg onbegaanbaar door blokkades.
De boeren verzetten zich tegen de al maanden stijgende kosten voor hun bedrijfsvoering, van brandstof tot veevoer en zaden, terwijl zij die amper of niet kunnen doorberekenen aan de supermarkten en agrobedrijven waaraan zij verkopen. Het dreigende einde van het belastingvoordeel voor hun diesel was de druppel die de emmer deed overlopen. Hun protest kreeg extra momentum toen dinsdag een boerin en haar 12-jarige dochter om het leven kwamen nadat ze werden aangereden bij een wegblokkade in Pamiers, in het zuidelijke departement Ariège.
Lees ook
Dood boerin bij wegblokkade wakkert Frans boerenprotest aan