Rechter: COA moet zich houden aan maximumaantal asielzoekers in Ter Apel

Het COA moet zich houden aan het maximumaantal asielzoekers in Ter Apel. Doet het dat niet, dan moet het de gemeente Westerwolde een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen. Dat heeft de rechter dinsdag besloten in een kort geding dat door de gemeente was aangespannen.

In 2010 spraken de gemeente en het COA in een bestuursovereenkomst af om tot 2.000 asielzoekers op te vangen in Ter Apel. Het aantal werd de afgelopen jaren geregeld overschreden. Soms zijn er uitschieters tot bijna 500 personen te veel, aldus de advocaat van de gemeente in de rechtbank tijdens de zitting op woensdag 10 januari. Momenteel verblijven er zo’n 2.200 asielzoekers.

De overvolle locatie zorgt voor problemen voor zowel de gemeente als het COA. Zo sliepen er in 2022 honderden asielzoekers buiten, op het gras. Eind vorig jaar concludeerde de Inspectie van Justitie en Veiligheid dat het in de opvanglocatie onveilig en onhygiënisch is. Ook zorgt een kleine groep asielzoekers voor overlast in de omgeving. Zo werden er winkeldiefstallen en woninginbraken gepleegd, waarop de bewoners van Ter Apel een burgerwacht oprichtten.

Emotionele burgemeester

De gemeente Westerwolde spande het kort geding aan vanwege de „onmenselijke situatie” in het opvangcentrum, zei burgemeester van Westerwolde Jaap Velema (D66) eind december. Tijdens de zitting was Velema vorige week zichtbaar geëmotioneerd door de problematiek, naar eigen zeggen uit „onmacht” over de situatie. Volgens hem vinden op het COA-terrein ernstige incidenten plaats. „Dat raakt niet alleen de inwoners van Ter Apel, maar vooral de asielzoekers in de opvang. (…) Hoewel ik er niet over ga, voel ik mij verantwoordelijk.” Na de uitspraak zei Velema dat het „nu echt” aan het ministerie en het COA is om het probleem gezamenlijk op te pakken. „Dat is niet aan mij. Maar ik vertrouw erop dat ze uitvoering geven aan de uitspraak van de rechter.”


Lees ook
In Ter Apel worden grenzen overschreden, vindt gemeente. ‘Niet aanvaardbaar. Nu niet en in de toekomst niet’

Grote drukte in 2022 bij het aanmeldcentrum van de IND en de opvanglocatie van het COA in Ter Apel.

Doordat veel gemeenten geen asielzoekers willen opvangen blijft de opvang in Ter Apel vol zitten. Hierdoor zegt het COA zich niet te kunnen houden aan de gemaakte afspraken. Het COA hoopte daarom dat de Eerste Kamer dinsdag de spreidingswet zou aannemen, die moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van asielzoekers over het land. De gemeente Westerwolde deelde die wens, maar vindt dat geen oplossing voor op de korte termijn. De senaat stemde dinsdag in met de wet.

Met medewerking van Lyanne Levy.