‘Je pas, of wil je dood?’ vroeg Fouad L. aan de medewerkers van het Erasmus MC

Ruim een uur liep Fouad L. op verschillende verdiepingen van het Erasmus MC in Rotterdam rond, op zoek naar een toegangspas voor de afdelingen waar hij met zijn studentenpas geen toegang toe had. Hij bedreigde diverse personeelsleden met een vuurwapen. „Je pas, of wil je dood?”, vroeg hij. Hij kreeg een pas.

Fouad L. stond maandag in Rotterdam voor het eerst voor de rechter in een zogenoemde pro-formazitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Hij wordt verdacht van het plegen van een drievoudige moord, op donderdag 28 september vorig jaar. De zittingzaal zat vol met nabestaanden en betrokkenen. Toen de officier van justitie vertelde waarvan hij werd verdacht, deelde de bode tissues uit. Zelf was Fouad niet aanwezig. Zijn advocaat kon niet vertellen of hij dat in de toekomst wel zou zijn.

Op 28 september 2023 werden Marlous (39) en haar veertienjarige dochter Romy aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven doodgeschoten. De schutter vertrok vervolgens op de motor naar het Erasmus MC, waar op dat moment de huisarts en docent Jurgen Damen lesgaf aan negen studenten geneeskunde in het onderwijscentrum. De docent werd in de collegezaal doodgeschoten. Het wapen was voorzien van een groene laser waarmee de schutter beter kon richten.


Lees ook
Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor opgepakte schutter

Politieagenten van de dienst speciale interventies bij het Erasmus MC Rotterdam.

Glocks en een revolver

L. wordt ook verdacht van brandstichting en verboden wapenbezit. Op de dag van de moorden stichtte hij brand in zijn eigen woning – L. woonde naast Marlous en haar kinderen. Daarnaast gooide hij in het ziekenhuis met molotovcocktails. Verder beschikte hij volgens het Openbaar Ministerie over twee Glock-pistolen en een revolver.

L. studeerde geneeskunde in Rotterdam. Hij had zijn tentamens gehaald, maar kreeg niet zonder meer zijn diploma als basisarts. Dat had de examencommissie van de universiteit besloten na een waarschuwing van het OM. Er waren diverse meldingen over de man binnengekomen, hij was veroordeeld voor dierenmishandeling en zou psychotisch gedrag hebben vertoond. Daarop werd besloten dat hij eerst een psychologisch onderzoek moest ondergaan alvorens zijn bul te kunnen krijgen.

Meteen nadat L. was opgepakt, bekende hij de schutter te zijn geweest. Tijdens latere verhoren wilde hij niets meer zeggen. L. zal in februari worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Een 29-jarige man uit Den Haag zit ook vast in deze zaak. Het OM verdenkt hem van het bezit en het overdragen of verhandelen van een van de vuurwapens aan L. Daarnaast werd een 21-jarige man uit Den Haag opgepakt van wie dna was gevonden op een van de wapens. Hij is nog steeds verdachte in de zaak, maar zit niet meer vast.

De volgende zitting is gepland op 11 april.


Lees ook
Ineens beleeft Rotterdam een ‘gitzwarte middag’ met drie doden en een ziekenhuis vol paniek

Politieagenten van de dienst speciale interventie gaan het Erasmus MC in Rotterdam binnen.