Winterstorm in Iowa verstoort aanloop naar Republikeinse voorverkiezingen

Een hevige winterstorm in de Amerikaanse staat Iowa verstoort zaterdag de aanloop naar de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap. Republikeinse kandidaten, onder wie Ron DeSantis en Nikki Haley, hebben al meerdere campagnebijeenkomsten moeten annuleren. Ook voormalig president Donald Trump heeft afspraken afgezegd. Dat melden lokale media.

Maandag beginnen de Amerikaanse voorverkiezingen en de inwoners van de staat Iowa, in de Midwest, kiezen als eerste wie zij als presidentskandidaat willen. Het is de opmaat naar de presidentsverkiezing op 5 november van dit jaar. De voorverkiezingen gebeuren niet met stembusgang maar tijdens honderden buurtvergaderingen in onder meer kerken en scholen, die eindigen in een hoofdelijke stemming onder leden van de Republikeinse partij.

De afgelopen twee presidentsverkiezingen won in Iowa de Republikeinse kandidaat, dat was toen Donald Trump. De twee verkiezingen daarvoor, in 2008 en 2012, koos Iowa voor de Democraat Barack Obama.


Lees ook
‘God stuurt ons leiders die ontwrichtend zijn’, zeggen ze in Iowa, waar de Amerikaanse voorverkiezingen beginnen



<p>Trump-aanhangers in gebed in Clinton, Iowa, vorig weekend.</p>
<p>” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/winterstorm-in-iowa-verstoort-aanloop-naar-republikeinse-voorverkiezingen.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Ook de rest van het weekend wordt veel overlast verwacht. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de voorverkiezingen op maandag. </p>
<p>Door de storm zitten meer dan 400.000 mensen zonder stroom, meldt de monitoringsorganisatie <a rel=PowerOutage.US. Behalve Iowa hebben ook de staten Michigan en Wisconsin veel last van het extreme weer. Landelijk leidt de storm tot duizenden geannuleerde vluchten.