Surinaamse OM wijst verzoekschrift advocaten Bouterse af om vonnis te schorsen

Het Openbaar Ministerie Suriname heeft een verzoekschrift van de advocaten van Desi Bouterse om zijn vonnis niet uit te voeren afgewezen. Dat staat in een brief van het OM, die dinsdag onder meer werd gepubliceerd door de Surinaamse krant De Ware Tijd. De oud-president werd vorige maand definitief veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf in het Decembermoordproces.


Lees ook
Met de veroordeling van Bouterse prevaleert in Suriname na 41 jaar alsnog de rechtsstaat

Bouterse bij het Hof van Justitie begin vorig jaar.

Het nieuwe advocatenteam van Bouterse had het verzoek maandag ingediend, op de laatste dag dat dit nog mogelijk was. De advocaten deden een beroep op een in 2012 herziene amnestiewet. De wijziging moest er destijds voor zorgen dat alle verdachten van de Decembermoorden van 1982, onder wie de twee jaar eerder aangetreden president Bouterse, vrijuit zouden gaan. In 2016 oordeelde de Surinaamse Krijgsraad dat de wet niet van toepassing was, waarop het Constitutioneel Hof de wet in 2021 nietig verklaarde.

Dat de advocaten van Bouterse toch betoogden dat de amnestiewet van toepassing zou zijn, had te maken met een eerdere brief van Roy Elgin. Hij was eerder auditeur-militair in de zaak en stelde in 2016 dat op verschillende punten juridische fouten waren gemaakt. Zo had de Krijgsraad de amnestiewet volgens hem niet mogen intrekken.

Bouterse en vier medeverdachten hoorden in december het eindvonnis in het hoger beroep in een slepende strafzaak. Hij stond terecht voor zijn rol in de marteling en moord op vijftien tegenstanders en critici van zijn militaire regime in 1982, toen hij de baas was van het leger. Het is nog niet duidelijk wanneer hij wordt vastgezet.