Crisis in Ecuador verergert na gijzeling tv-presentatoren door bendeleden

De crisis in Ecuador is dinsdag tot ongekende hoogte gestegen, nadat zwaarbewapende bendeleden een televisiestation in de stad Guayaquil bestormden en een live-uitzending onderbraken. De aanwezige presentatoren werden korte tijd gegijzeld en speciale eenheden werden ingezet om de bendeleden te arresteren. Zeker dertien mensen zijn opgepakt.

De bestorming zorgde voor dramatische beelden: de bendeleden, met bivakmutsen, automatische wapens en staven dynamiet, dwongen aanwezigen in de televisiestudio op de grond te liggen, terwijl op de achtergrond geschreeuw en geweerschoten te horen waren.

In een reactie op de bestorming heeft Daniel Noboa, de president van Ecuador, 22 drugsbendes in het land tot terroristische organisatie verklaard, en het leger ingezet om deze groeperingen te „neutraliseren”. Er geldt een avondklok in het hele land, en alle scholen blijven de rest van de week gesloten.

Ook elders in Ecuador was het dinsdag zeer onrustig. Op drie plekken werden in totaal zeven agenten ontvoerd, en in verschillende steden zouden explosies zijn gemeld. Het is onduidelijk wie er achter de golf van geweld in Ecuador zit, maar velen wijzen naar de ontsnapping van de Ecuadoriaanse drugscrimineel José Adolfo Macías Villamar, ofwel Fito, die maandagnacht uit zijn cel verdween.

Noodtoestand na ontsnapping bendeleider

Na zijn ontsnapping riep Noboa al de noodtoestand uit en werden duizenden militairen ingezet om Fito, beschouwd als de leider van de Ecuadoraanse bende Los Choneros, op te pakken. De bende, die banden heeft met Colombiaanse en Mexicaanse kartels, is een van de meest gewelddadige groeperingen in Ecuador, met invloed in de gevangenissen van het Zuid-Amerikaanse land. De ontsnapte bendeleider Fito zou tevens betrokken zijn geweest bij de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio, in aanloop naar de verkiezingen afgelopen jaar.

Noboa, die in november verrassend de presidentsverkiezingen won, beloofde tijdens zijn presidentscampagne drugsgeweld hard aan te pakken. Ecuador kampt al meerdere jaren met een groeiend geweldsprobleem door drugsbendes: zo werden vorig jaar ruim 7.800 moorden gepleegd in het land, en werd een recordhoeveelheid van 220 ton drugs in beslag genomen.